Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Το Τελευταίο Τραγούδι του Έλβις




Ρομαντική κωμωδία, Ελλάδα 2009 (Συμμετείχε στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης)

Υπόθεση: H ζωή και οι συνήθειες του Μάρκου αλλάζουν όταν σε μια καφετέρια βρίσκει μια πτυχιακή εργασία με τίτλο ''H μελαγχολία στη ροκ σκηνή''. Στη συνέχεια αναζητεί τον συγγραφέα της συγκεκριμένης εργασίας και έτσι γνωρίζει την ''εκκεντρική'' Ηλέκτρα. Η γνωριμία τους θα πυροδοτήσει την έναρξη μιας ιδιαίτερης ερωτικής σχέσης και συνύπαρξης δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων...

Φεστιβαλική ταινία ''To Τελευταίο Τραγούδι του Έλβις'' και κάτοχος του φετινού βραβείου ''Ψηφιακός Αλέξανδρος'' στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή αποτελεί ''μια γοητευτική και αβίαστη διήγηση...και σύνθεση μιας φρέσκιας και ειλικρινούς προσέγγισης στο είδος της ρομαντικής κωμωδίας''.
Εγώ προσωπικά την παρακολούθησα πολύ ευχάριστα. Σε αυτό σίγουρα συνέβαλε το ενδιαφέρον και επίκαιρο story, όπως και το απίστευτο soundtrack με όλα τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες που εκτιμώ όπως τους Portishead, PJ Harvey, Morcheeba, Billie Holiday και φυσικά τον Elvis Presley. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες σεναριακές ατέλειες και αρκετά σκηνοθετικά προβλήματα, αλλά υπερτερούν τα θετικά στοιχεία και οι πολύ καλές προθέσεις των συντελεστών, παρά τα ελάχιστα μέσα που είχανε στην διάθεσή τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Βασίλης Ραίσης, που κανονικά εργάζεται ως εκπαιδευτικός, η ταινία γυρίστηκε με λίγα χρήματα, ένα Canon handycam και ένα πρόγραμμα μονταρίσματος ταινιών σε pc. Όλοι οι ηθοποιοί, με εξαίρεση την πρωταγωνίστρια Ιωάννα Σουρμελή-Τερζοπούλου (που κλέβει και τις εντυπώσεις) είναι ερασιτέχνες, και όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν αφιλοκερδώς.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα πραγματικά αξίζουν τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την αξιόλογη προσπάθεια που κατέλαβαν και για το θετικό τελικό αποτέλεσμα.
Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο δημιουργός είναι ο έρωτας μεταξύ δύο νεαρών υπό περίεργες συνθήκες. Η οπτική γωνία με την οποία το αντιμετωπίζει είναι γοητευτική και πολύ ρεαλιστική. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν δύο άτομα, με διαφορετικά ενδιαφέροντα, τρόπο και στάση ζωής, μπορούν να συνυπάρξουν, και αν τελικά η μουσική μπορεί σε όλα αυτά να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.
Τέλος, η ταινία διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ μέσω του ίντερνετ..περισσότερες πληροφορίες εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου