Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

De helaasheid der dingen (The Misfortunates)


Comedy/Drama, Belgium/Netherlands 2009
Release Date: - , Felix Van Groeningen

Yπόθεση: O 13χρονος Gunther Strobbe ζει μέσα σε ένα εκκεντρικό και ανθυγιεινό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την τεμπελιά, το αλκοόλ και την καθημερινή "κατηφόρα" σε κάθε διάσταση της ζωής. Κύριοι συντελεστές σε όλο αυτό το μεγαλείο είναι ο χωρισμένος πατέρας και οι θείοι του που ζούνε υπό την επίβλεψη και οικονομική υποστήριξη της γιαγιάς του. Μπορεί ο μικρός να πάρει την τύχη στα χέρια του και να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες;

Τελικά το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά ή έχει την ικανότητα ή και τύχη να ακολουθήσει μια εναλλακτική πορεία;
Με κάτι ανάλογο, σε υπαρξιακό πάντα επίπεδο, καταπιάνεται το φλαμανδικό "The Misfortunates" που απεικονίζει το πορτραίτο μιας κάθε άλλο παρά λειτουργικής οικογένειας. Παρόλο που η κοινωνική dramedy έχει έναν βαθύ τοπικιστικό χαρακτήρα, τόσο οπτικά, όσο και σεναριακά, παρακολουθείται ευχάριστα, παίρνει ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις και έχει μεγάλη ψυχαγωγική αξία και σε διεθνές επίπεδο.
Στο στόχαστρο ο ρόλος και το νόημα της οικογένειας, ως σφιχτοδεμένο κοινωνικό σύνολο ή ομάδα που δεν αφήνει κανένα μέλος της στην απομόνωση και περνάει ενωμένο καλές και κακές εποχές. Μόνο που σε ορισμένες περιπτώσεις ένα τέτοιο κοινωνικό σύνολο δεν έχει τις καλύτερες ιδιότητες και τα περισσότερα μέλη του ζούνε παρασιτικά και στο περιθώριο. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα για τους Strobbe's και οι λέξεις κακοτυχία, ανεργία και αλκοολισμός αρκούν να προσδιορίσουν την καθημερινότητά τους. Φυσικά τέτοια θεμέλια δεν είναι και τα ιδανικότερα για την ανάπτυξη ενός εφήβου, όσο και δεμένοι να είναι οι οικογενειακοί δεσμοί. Λογικό επακόλουθο είναι να τίθονται διλήμματα, από την εκπαίδευση ως και την ίδια την ζωή του παιδιού.
Ο ενήλικας πια Gunther αναπολεί την παιδική του ηλικία καθώς ο ίδιος ετοιμάζεται να γίνει πατέρας. Έτσι σταδιακά από το σύνολο της οικογένειας το σενάριο στρέφεται στην σχέση πατέρα-γιού. Η τεχνική των flashbacks, καλύτερα "flashfronts", καθώς βαρύτητα και μήκος δίνεται σαφώς στο παρελθόν και τα 80s και λιγότερο στο παρόν, αποδίδει σε μέγιστο βαθμό καθώς έτσι διαφαίνεται αποτελεσματικά η πορεία στον χρόνο για την οικογένεια. Αξιομνημόνευτες οικογενειακές στιγμές γεμάτες χιούμορ, αλλά με τραγικό πυρήνα, όπως και η εξιστόρηση της ακραίας καθημερινότητας των Strobbe's γεμίζουν οπτικά, συναισθηματικά και ψυχαγωγικά ένα ιδιαίτερο, γοητευτικό και παράλληλα δραματικό οικογενεικό πορτραίτο που αξίζει την μέγιστη παρακολούθηση.

2 σχόλια:

comfis είπε...

Steefane! mou r8e sto spam, to mail enimerwsis :( to xa pa8ei kai egw me to diko m :( (zita apo osous se diavazoun kai lamvanoun mail sta spam, na kanoun remove tin spam label).

oso gia tin tainia.. mm endiaferousa fainetai, gia na tin timisoume!

Simera 8a paw na dw to "The Trip" (bretanikila, kai vlepoume) :)

The Escapist είπε...

Kalh fash to the trip! Goustarw Steve Coogan..thanx george gia to spam information!

Δημοσίευση σχολίου