Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

UP (Ψηλά στον ουρανό)




Animation, Η.Π.Α. 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 10 Σεπτεμβρίου)

Υπόθεση: O 78χρονος Carl, θέλοντας να εκπληρώσει παιδικό του όνειρο, δένει στο σπίτι του χιλιάδες μπαλόνια και πετάει προς την άγρια ζούγκλα της Νότιας Αμερικής. Μαζί του όμως έχει και έναν απροσδόκητο, λαθραίο συνταξιδιώτη. Είναι ο 8χρονος Russell που του κάνει τη ζωή δύσκολη! Οι δύο τους θα ζήσουν μια συγκλονιστική εμπειρία που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους...

Η Pixar για άλλη μια φορά συγκλονίζει με την νέα παραγωγή της. Οι κριτικές που είχα διαβάσει για το ''UP'' ήτανε διθυραμβικές, και οι προσδοκίες μου εκπληρώθηκαν στο έπακρο. Για 90 περίπου λεπτά η ταινία μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς, θέτει σε λειτουργία την σκονισμένη φαντασία μας και κυρίως μας συγκινεί. Όπως και το εξαιρετικό ''Wall-E'' (2008), έτσι και το ''UP'', πέρα από το γέλιο που αναμφισβήτητα θέλουν και καταφέρνουν να προκαλέσουν, σκοπεύουν να περάσουν και ανώτερα μηνύματα στον θεατή. Την στιγμή που το ''Wall-E'' προσπαθούσε να μας αφυπνήσει περιβαλλοντικά, το ''UP'' μας δείχνει πόσο μικρή και πολύτιμη είναι η ζωή μας, ότι ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και πώς πρέπει συνεχώς να την απολαμβάνουμε, να ρισκάρουμε καιι να διψάμε για νέες εμπειρίες. Πέρα από τα παραπάνω, προβάλλονται με πολύ ευαισθησία και γλυκύτητα, σοβαρά θέματα όπως η ανθρώπινη απώλεια, η μοναξιά της τρίτης ηλικίας, η παιδική αθωότητα και οι ασυνήθιστες φιλίες.
Από τεχνικής σκοπιάς η ταινία είναι άψογη, και οι δημιουργοί όπως συνηθίζουν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην λεπτομέρεια της ταινίας, αλλά και του κάθε χαρακτήρα, φτιάχνοντας ολόκληρο το πακέτο της ταινίας με μπόλικο μεράκι.
Αξέχαστο το πρώτο μέρος της ταινίας, όπου μέσω ενός νοσταλγικού flashback γνωρίζουμε, και εν τέλη συμπαθούμε ιδιαίτερα, τον παππούλη Carl.
Τέλος, ιδιαίτερα συμπαθητικοί και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της περιπέτειας, όπως ο υπερδραστήριος μπόμπιρας, ένα τεράστιο πουλί και το σκυλί που μιλάει...
Γενικότερα, η παραμυθένια περιπέτεια, το γέλιο, η συγκίνηση, η νοσταλγία (και λίγη μελαγχολία) συνδυάζονται τόσο αρμονικά, και δίνονται με μια τέλεια δοσολογία, που θα συνεπάρει μικρούς, αλλά και μεγάλους.

8,6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου