Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Rumba (Ρούμπα)




Δραματική κωμωδία, Γαλλία/Βέλγιο 2008 (Έκανε πρεμιέρα στις 23 Ιουλίου)

Υπόθεση: Ένα ζευγάρι δασκάλων σε μια επαρχιακή πόλη ζούνε μια ζωή ρουτίνας. Το μόνο πράγμα που τους ενώνει και τους φέρνει κοντά είναι ένας κουβανέζικος ερωτικός χορός, το Rumba, που τον εξασκούν επιτυχημένα και παθιασμένα κάθε βράδυ. Μια νύχτα όμως, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, η σχέση τους δοκιμάζεται και οι συνήθειες τους αλλάζουν δραματικά...

Κατ'αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα η ταινία. Δεν κουράστηκα από την παρακολούθηση, αλλά κάτι έλειπε ώστε να την ευχαριστηθώ. Ο κύριος λόγος που αναφέρομαι στο ''Rumba'' είναι η ακραία ιδιαιτερότητά του. Ασυνήθιστο, σιωπηλό, τέρμα ευρωπαϊκό και άκρως μινιμαλιστικό. Μια πραγματικά ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία, που θα μπορούσα να την φανταστώ και ως θεατρική παράσταση.
Πρώτον, το εκκεντρικό ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι παράλληλα και οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι αυτής της low budget γλυκόπικρης κωμωδίας! To μήκος της ταινίας είναι πολύ μικρό, και οι διάλογοι εξαιρετικά ελάχιστοι. Με την βουβή απεικόνιση των καταστάσεων μάλλον οι δημιουργοί επιθυμούν να μας δείξουν την αβάσταχτη ρουτίνα, τις μηχανικές δραστηρίοτητες και την πλαστή ευτυχία του ζευγαριού. Ως αντίθεση μας παρουσιάζουν τα ζωηρά χρώματα, τις σουρρεαλιστικές καταστάσεις και κυρίως τον ερωτικό χορό Rumba και την μουσική που τον συνοδεύει, που παράλληλα αναζωογονεί και την σχέση του ζευγαριού.
Με την εξέλιξη των δραματικών καταστάσεων σου βγαίνει μια μελαγχολία και λύπη, αλλά τελικά υπερτερεί το γέλιο. Αυτό θέλει να μας δείξει και η ταινία, την προβολή τραγικών καταστάσεων από μια θετική οπτική γωνία, με απώτερο στόχο την εξύψωση του θαύματος της ζωής.


6,8/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου