Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Mr. Nobody


Δραματική/Επιστ.Φαντασίας, Καναδάς/Βέλγιο/Γαλλία/Γερμανία 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Yπόθεση: To παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Nemo Nobody (Jared Leto), που ξετυλίγεται σε πολλαπλά χρονικά σημεία και διαφορετικές τοποθεσίες...

Η ταινία της χρονιάς? Μπορεί. Πολλές φορές είναι θέμα προσδοκιών. Εμένα η ταινία με χτύπησε κεραυνοβόλα χωρίς να το περιμένω. Η ελλιπής περιγραφή της υπόθεσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αν δεν κάτσεις να παρακολουθήσεις το "Mr. Nobody", να χάσεις για 138 λεπτά μυαλό και αισθήσεις μέσα στο περιβάλλον του, δεν έχει κανένα νόημα ότι και να προσπαθήσω να γράψω.
Η ταινία μας διηγείται την προσωπική ιστορία του Nemo Nobody, και μας την παρουσιάζει σε πολλαπλή και πολυεπίπεδη βάση. Έχοντας ως θεματικό άξονα τις επιλογές στην ζωή του, απεικονίζει τις διαφορετικές εκδοχές/μονοπάτια που θα μπορούσε να είχε πάρει στην πορεία του βίου του. Σύμφωνα με την ταινία, αλλά και την εμπειρία της ζωής, όλα είναι θέμα επιλογών. Δεν διαχωρίζει όμως τις σωστές από τις υποκειμενικά λανθασμένες επιλογές. Όλες οι επιλογές έχουνε αξία, και στο κάτω κάτω η αγάπη, το ένστικτο ή και το πεπρωμένο θα μας οδηγήσουν πάντοτε στον σωστό δρόμο ανεξαρτήτως το μονοπάτι που έχουμε επιλέξει για να βαδίσουμε. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επιστημονικές θεωρίες, το Big Bang, το φαινόμενο της πεταλούδας, την διάσταση και σχετικότητα του χρόνου και πως ο ανθρώπινος νους τον αντιλαμβάνεται, μας δίνουν μια βαθιά, υπαρξιακή ταινία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω κουράζουν τον θεατή ή παρουσιάζονται ακαταλαβίστικα, παρόλο την ανάρχη δομή της. Και αυτό διότι ο πυρήνας της ταινίας είναι ρομαντικός, και το παιχνίδι διαρκείας μεταξύ σουρεαλισμού και πραγματικότητας υπέροχο. Χρειάζεται λίγη υπομονή βέβαια μέχρι να μπείτε στο story, τη στιγμή που η ταινία στα πρώτα 15-20 λεπτά έχει ένα κάπως αφηρημένο ύφος.
Εκτός από όλα τα παραπάνω είναι αδύνατον να μην μαγευτείτε από την εξαίσια κινηματογραφία και το ιδιαίτερο, μαεστρικό μοντάζ. Εικόνες χίλιες λέξεις, χρωματικές αντιθέσεις και το απίστευτο soundtrack θα σας μεταφέρουν αλλού και θα μας θυμίσουν το "Τhe Fountain" του Αronofsky. Mε υπογραφή του σκηνοθέτη/σεναριογράφου Jaco Van Dormael και τις εξαιρετικές ερμηνείες του πρωταγωνιστή και frontman των 30 Seconds to Mars, Jared Leto, αλλά και των υπολοίπων συμπρωταγωνιστών (Sarah Polley, Diane Kruger, Rhys Ifans, Toby Regbo, Juno Temple) η ταινία είναι απλά χάρμα οφθαλμών.

4 σχόλια:

Comfis είπε...

To eida proxtes! 8a mporouse na itan super, alla den itan (gia ta gousta m panta)! Genikws eixe kales stigmes, wraies mousikes, wraies eikones, panemorfoi an8rwpoi kai ontos mou efere sto myalo tin phgh, alla h phgh itan apeira pio varia kai asikwti apo touto, xwris auto na nai aparaitita kako.

Pantws to 7.5ari to aksizei, kai isws kai 8ari (ara i pleiopsifia tou imdb me vriskei simfwno - oute auto exei idiaiteri simasia)

Gia mia akomi fora euxaristwww gia tin protaaasi :)

The Escapist είπε...

Οτι θα μπορούσε να είναι καλύτερο συμφωνώ και εγω.Πάντως για εμένα είναι από τα highlights της φετινής χρονιάς και αν το σενάριο ήτανε πιο σφιχτοδεμένο θα μειωνοταν το μήκος της ταινίας και θα ηταν ακόμη πιο super για εμένα...Aλλά ναι η πηγή είναι όντως πολυ πιο βαθια και ναι δεν σημαίνει οτι αυτό είναι απαραίτηητα κακό. Εμπιστευομαι αρκετά to imdb χωρίς να συμφωνώ και πάντα μαζί του, αλλά πιστεύω είναι αρκετά χρήσιμο μέτρο και σελιδα γενικοτερα και πεφτει μέσα πολλές φορες.

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΛΥΚΑΚΙ,
Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΤΣΩ! ΕΙΝΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΝΟΗΣΗ!! Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ-ΥΠΑΡΞΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΟΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ, και του καθε αρρωστημενου πιτσοβιου ποποκορνα επισης...!!!(ΑΝΑΣΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ 2011)

Ανώνυμος είπε...

Μια ταινια σπονδη στις απειρες επιλογες που χαραξαν το ειναι μας.
Απλα Αριστουργημα !!!!!

Δημοσίευση σχολίου