Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

An Education (Μια κάποια εκπαίδευση)



Δραματική, Βρετανία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου 2009)

Υπόθεση: Mεταφερόμαστε στην Αγγλία του '60. Εκεί γνωρίζουμε την άριστη μαθήτρια Jenny (Carey Mulligan), η οποία έχει ως μοναδικό στόχο να σπουδάσει στην Οξφόρδη και βρίσκεται υπό την καθοδήγηση των υπερπροστατευτικών γονιών της. Η ζωή, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες της αλλάζουν δραματικά προσανατολισμό όταν ερωτεύεται τον playboy David (Peter Sarsgaard), ο οποίος, ως κατά πολύ μεγαλύτερός της, της μαθαίνει την ωραία πλευρά της ζωής..

Το γοητευτικό ''An Education'' σεναριακά βασίζεται στην αυτοβιογραφία της Lynn Barber (δημοσιογράφος/συγγραφέας) και απεικονίζει τo απότομο πέρασμα μια μικρής κοπέλας από την εφηβεία στην ενηλικίωση. H απρόσμενη γνωριμία της με τον ''Mr Perfect'' ωθεί την κοπέλα να δει την ζωή με άλλο μάτι. Ξαφνικά νιώθει πως το ακαδημαϊκό όνειρο που κυνηγά θα την οδηγήσει σε μια ζωή μουντή, μονότονη και μίζερη. Αισθάνεται την έντονη ανάγκη να βιώσει καταστάσεις, να ζήσει έντονα τον έρωτα και την ζωή, χωρίς φραγμούς και αναστολές. Η συγκεκριμένη αντίληψη, που σταδιακά αναπτύσσεται μέσα της, ενδυναμώνεται από τις όμορφες εμπειρίες που αρχίζει να βιώνει πλάι στο νέο αγόρι της, που την εισάγει σε έναν χλιδάτο, λαμπερό κόσμο. Ακόμη και η φιλοσοφία των αυστηρών γονιών της σταδιακά χαλαρώνει και ανατρέπεται, υπό την προοπτική του γάμου με έναν πλούσιο και ''καλλιεργημένο'' νεαρό. Σύντομα όμως η Jenny θα μάθει πώς ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, παίρνοντας έτσι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής και την καλύτερη εκπαίδευση...

Το νοσταλγικό background του Λονδίνου, στην αυγή της δεκαετίας του '60, αποτυπώνεται έξοχα στην ταινία. Η μουσική, τα μουντά χρώματα, τα κυριλέ φορέματα και το σοφιστικέ στυλ μεταφέρουν αποτελεσματικά τον θεατή στα τότε χρόνια. Έτσι γενικότερα η σκηνοθετική δουλειά είναι άρτια, προσεγμένη, στοχεύοντας και εν τέλη πετυχαίνοντας να μας παρουσιάσει ένα δράμα υψηλής κινηματογραφικής αισθητικής.

Εκεινή την εποχή μεγαλώνει και ωριμάζει η γενιά που θέλει να ανατινάξει τα δεσμά του συντηρητισμού και των ηθικών φραγμών. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο οι δημιουργοί προσπαθούν, χωρίς να θέλουν να εμβαθύνουν ιδιαίτερα, αλλά επιθυμώντας να κρατήσουν το ανάλαφρο ύφος της ταινίας, να απεικονίσουν, αν και κάπως επιφανειακά, την τότε κοινωνία.

Τέλος, σχετικά με τις ερμηνείες είναι όλες (ακόμα και του σχεδόν πάντοτε αδιάφορου Sarsgaard) άψογες. Όλοι οι περιφερειακοί χαρακτήρες, με αποκορύφωμα την συντηρητική σχολική διευθύντρια που την γνωρίζουμε στο πρόσωπο της υπέροχης Emma Thompson (''Last Chance Harvey''), αλλά και τον σταθερά απολαυστικό πατέρα της υπόθεσης Alfred Molina (''The Da Vinci Code'') κάνουν έξοχη δουλειά. Την παράσταση βέβαια κλέβει το 25χρονο άστερι Carey Mulligan, που μάλλον θα είναι υποψήφια για oscar, και δείχνει ότι το μέλλον μπορεί να της ανήκει. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της η φοβερή εκφραστικότητά της. Στο πρόσωπό της καθρεφτίζεται πεντακάθαρα κάθε λεπτό η αλλαγή που συμβαίνει στον εσωτερικό της κόσμο και οι εναλλαγές των συναισθημάτων της.

7,7/10


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου