Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Harry Brown



Θρίλερ, Βρετανία 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: Ο Harry Brown (Michael Caine), ένας πρώην Βρετανός πεζοναύτης, παρακολουθεί πώς η γειτονιά του αρχίζει να καταρρέει από τις συμμορίες που θερίζουν την βία, τον τρόμο και τα ναρκωτικά σε κάθε γωνιά. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του και την άγρια δολοφονία ενός φίλου του νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει...

Το ''Harry Brown'' ήδη έχει προωθηθεί ως μία από τις καλύτερες παραγωγές της Γηραίας Αλβιώνας για το έτος που μας άφησε. Ολόκληρο το θρίλερ περιστρέφεται, δομείται και αναπτύσσεται γύρω από έναν σπουδαίο ερμηνευτή, τον πλεόν 76χρονο Michael Caine. Έτσι αποτελεί στην ουσία one man show, και μάλιστα πολύ επιτυχημένο. Οι ομοιότητες και οι συγκρίσεις με το συγκλονιστικό ''Gran Torino'' είναι προφανείς. Εκεί είδαμε τον Clint Eastwood να δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, εδώ ο Michael Caine δεν υστερεί. Ισορροπημένος, αποδεικνύοντας την εμπειρία του σε κάθε σκηνή, δεν χάνει ποτέ την ουσία και το μέτρο του ρόλου του. Κάποιες στιγμές αντιδρά δικαιολογημένα βίαια και ωμά, παρασυρόμενος από τα καταπιεσμένα του συναισθήματα, ενώ άλλες στιγμές η εκρηκτικότητά του αντικαθίσταται από την ηρεμία και γαλήνη ενός σοφού 76χρονου. Δεν λείπουν βέβαια και οι στιγμές της μοναξιάς, της αίσθησης της απώλειας και της απελπισίας. Και αυτές οι εναλλαγές των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του δίνουν ξεχωριστούς πόντους στην ερμηνευτική του αξία. Στο κάτω κάτω, έτσι δίνει μια έντονα ανθρώπινη χροιά στην απόδοση του ρόλου του.

Φυσικά και η σκηνοθεσία διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βλέπουμε μια παρακμιακή εργατική γειτονιά του Λονδίνου, στις αποχρώσεις του γκρί, να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ανομία. Επιπλέον, και οι ομολογουμένως ωμές σκηνές με τις ''δουλειές'' των συμμορίων αποδίδονται πολύ ρεαλιστικά.

Γενικά, και από όλες τις απόψεις, πρόκειται για μια σπουδαία ταινία που αξίζει να παρακολουθηθεί. Άλλωστε, η αστική βία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται από αυτήν, είναι ένα σοβαρό και επίκαιρο θέμα που αφορά όλους μας.

7,6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου