Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Massive Attack - Heligoland



Trip Hop, LP (Κυκλοφορεί στις 8 Φεβρουαρίου)

Το γεγονός της δισκογραφικής επιστροφής των πρωτεργατών του trip hop Massive Attack αποτελεί από μόνο του ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός, ανεξαρτήτως αρέσκειας ή αποτελέσματος. Mετά το 2003, και συγκεκριμένα από το μέτριο ''100th Window'', το δίδυμο από το Bristol ξαναεπιστρέφει με το ''Heligoland''. Το όνομα προέρχεται από το ομώνυμο γερμανικό αρχιπέλαγος στη Βόρεια Θάλασσα.

Μόνο και μόνο η τεράστια λίστα των σπουδαίων μουσικών που συμμετείχαν και έχουν βάλει την καλλιτεχνική τους σφραγίδα στην δημιουργία του εν λόγω δίσκου αποτελεί δεδομένο που αναμφίβολα χρωματίζει και πλουτίζει το ηχητικό υπόβαθρο. H Martina Topley Bird, μούσα του Tricky, ακούγεται τόσο ώριμη όσο ποτέ και η τραγουδίστρια των Mazzy Star, Hope Sandoval είναι υπεύθυνη για την πιο αισθησιακή στιγμή του δίσκου (άκου το ''Paradise Circus''). Φυσικά και τα ανδρικά φωνητικά δεν υστερούν. Τόσο ο Guy Garvey (Elbow), o Tunde Adebimpe (Tv on the Radio) και ο Damon Albarn (Blur) δίνουν ο καθένας τους έναν μοναδικό χαρακτήρα στα κομμάτια που συμμετέχουν. Όλοι τους προσαρμόζονται, αλλά δίνουν και περισσότερο βάθος, στο ατμοσφαιρικό ηχητικό περιβάλλον των Massive.

Στο μουσικό κομμάτι οι Massive Attack, προσαρμοσμένοι περισσότερο στα νέα μουσικά δεδομένα, διατηρούν τον επιβλητικό, σκοτεινό ήχο τους δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στα φωνητικά. Και καλά κάνουν, με τόσες αξιόλογες συμμετοχές όπως είδαμε παραπάνω. Επιπλέον, στην κιθάρα είναι ο Adrian Utley και στα πλήκτρα ο John Baggott. Και οι δύο τους μέλη μιας άλλης σημαντικής μπάντας, των Portishead.

Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το συγκεκριμένο album. Βρήκα τραγούδια που κόλλησα, κάποια που απλά δεν μπορώ να ακούσω και κάποια που μου είναι παντελώς αδιάφορα. Αλλά εξαιτίας της ποικιλομορφίας του και των πολλών σπουδαίων συμμετοχών αξίζει να ακουστεί. Στο κάτω κάτω, είναι ο νέος δίσκος των Massive Attack...



Και εδώ το ακατάλληλο videoclip του ''Paradise Circus''...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου