Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Accidents Happen


Δράμα/Κωμωδία, Αυστραλία/Βρετανία 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: Η τραγική ιστορία μιας άτυχης οικογένειας, των Conways, από την οπτική γωνία του μικρότερου μέλους της οικογένειας, του 15χρονου Βilly (Harrison Gilbertson). O πιτσιρικάς από μικρός ήτανε πάντα παρόν σε κάθε είδους ατύχημα, και τώρα με την βοήθεια της μητέρας του και ενός φίλου προσπαθεί να αφήσει πίσω το άσχημο παρελθόν...

Παρόλο που το είδος dramedy ανθεί τον τελευταίο καιρό, είναι αρκετά δύσκολο οι δημιουργοί να καταφέρουν να κρατήσουν τις σωστές ισορροπίες μεταξύ κωμωδίας και δράματος, γέλιου και κλάματος. Το ''Accidents Happen'', από την μακρινή Αυστραλία, τα καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό και έτσι κερδίζει σε ουσία. Από την εξαιρετική εισαγωγική σκηνή (δείτε το teaser παρακάτω) εώς και τους τίτλους τέλους, η ταινία διατηρεί και παρουσιάζει σε σωστές δόσεις το κωμικό με το δραματικό στοιχείο. Υπάρχουνε αρκετές σκηνές που ενώ πραγματικά έχουνε ένα πολύ ευχάριστο, ανάλαφρο και διασκεδαστικό τόνο, παράλληλα προβληματίζουν και στενοχωρούν. Για αυτό και εγώ ενθουσιάστηκα παρακολουθώντας την, και θεωρώ ότι έχει ψυχή. H ερμηνεία και το βλέμμα της μητέρας της υπόθεσης, Gloria (Geena Davis), επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Τόσο το σενάριο, όσο και οι χαρακτήρες παρακολουθούνται άνετα, χωρίς ίχνος υπερβολής ή κούρασης. Το οικογενειακό πορτραίτο των δυσλειτουργικών Conways απεικονίζεται, αναλύεται και αναπτύσσεται με έναν περίτεχνο τρόπο, με φρέσκο και έξυπνο ύφος και μια δόση μελαγχολίας.

Κάτι βέβαια που με κακοφάνηκε στο όλο δημιούργημα είναι το γεγονός της αμερικανοποίησης της ταινίας. Παρόλο που γυρίστηκε στην Αυστραλία, και πρόκειται για ένα καθαρά αυστραλέζικο κινηματογραφικό προϊόν, οι δημιουργοί μας βάζουν σε μια αμερικανική γειτονιά των 80s, προσπαθώντας να φανούνε Αμερικάνοι. Η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να μας παρουσιάσουν μια εγχώρια ιστορία, κερδίζοντας έτσι πολλούς πόντους αυθεντικότητας...0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου