Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Dead Man's Bones - Dead Man's Bones



Alternative/Gospel, LP (Κυκλοφορεί από τις 6 Οκτωβρίου 2009)

Τον Ryan Gosling σαν ηθοποιό τον γνώρισα από ταινίες όπως ''Half Nelson'' και ''Lars and the real girl''. Πραγματικά ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, ξεχωριστός και ιδιαίτερα πειστικός σε δύσκολους, μοναχικούς και περιθωριακούς ρόλους. Σε αντίθεση όμως με άλλους ηθοποιούς (βλέπε Scarlett Johansson), πείθει και σαν μουσικός καλλιτέχνης. Μια ακρόαση έφθασε να αγαπήσω το στοιχειωμένο, ομώνυμο άλμπουμ ντεμπούτο των Dead Man's Bones.

Οι ιστορία πίσω από τους Dead Man's Bones είναι η εξής: O Ryan Gosling και ο φίλος του Zach Shields μοιράζονται τον θαυμασμό τους για τα zombie, τα φαντάσματα, τα νεκροταφεία και τα τέρατα. Έτσι αποφασίζουν να γράψουν ένα θεατρικό με θέμα μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο φαντασμάτων. Παράλληλα επένδυσαν και μουσικά το θεατρικό έργο, μαθαίνοντας, και στην συνέχεια παίζοντας οι ίδιοι τα μουσικά όργανα (κιθάρα, πιάνο, τύμπανα). Μαζί τους είχανε και την υποστήριξη της παιδικής χορωδίας του Silverlake Conservatory. Tελικά, εξαιτίας της έλλειψης πόρων, το έργο ποτέ δεν ανέβηκε, αλλά η μουσική έμεινε και μας την παρουσιάζουν με τον συγκεκριμένο δίσκο.

Μουσική ταμπέλα δύσκολα μπαίνει στο δημιούργημά τους. Πολλές 50s αναφορές, στοιχεία από soul, country και rock, παλιομοδίτικη αισθητική και άρτιες εναλλαγές μεταξύ της στιβαρής φωνής του Ryan και τα γλυκά φωνητικά των παιδιών της χορωδίας. Όλα τα παραπάνω φιλτραρισμένα με μια spooky και μελοδραματική διάθεση, τραγούδια που μιλάνε για τον θάνατο και την ψυχή με έναν ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο και διάφορα ηχητικά εφέ από από παιδικά τσιρίγματα, κλαψουρίσματα και γέλια.

Εν ολίγοις, ένας από τους πιο ιδιαίτερους δίσκους της περασμένης χρονιάς. Κολλητικός και περίεργα γοητευτικός, respect!!

Αγαπημένα κομμάτια το κολλητικό ''Ιn the room where you sleep'' και το ακραίο ''My body's a zombie for you''...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου