Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

The Blind Side (H τυφλή πλευρά)



Δραματική, Η.Π.Α. 2009 (Ημερομηνία πρεμιέρας άγνωστη)

Υπόθεση: Η προσωπική ιστορία του αστέρα του φούτμπολ Μichael Oher. Ως άστεγος αφροαμερικανός έφηβος, λόγω των σωματικών και αθλητικών του ικανοτήτων, καταφέρνει να φοιτήσει σε γυμνάσιο του Μέμφις. Εκεί γνωρίζει την Leigh Anne (Sandra Bullock) και τα υπόλοιπα οικογενειακά μέλη της, που σταδιακά θα αποτελέσουν την νέα οικογένειά του και θα του προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες να αναπτύξει το ταλέντο και τα ενδιαφέροντά του..

Τρυφερή και συγκινησιακά φορτισμένη η δραματική ταινία του John Lee Hancock. ''The Blind Side'': Ορολογία του φούτμπολ που σχετίζεται με την αμυντική λειτουργία της ομάδος και συγκεκριμένα την προστασία ενός παίκτη στην περιοχή που δεν είναι ορατή για αυτόν, από τον συμπαίκτη του που καλύπτει την νεκρή οπτική γωνία. Αυτός είναι και ο ρόλος του Michael Jerome Oher, επαγγελματία παίκτη των Baltimore Ravens, που από μικρός είχε ανεπτυγμένο το αίσθημα της προστασίας.

Καταρχήν, να επισημάνω την απρόσμενα πολύ καλή εμφάνιση της Sandra Bullock, που συνήθως την βλέπουμε σε κωμικούς ρόλους. Αυτή τη φορά ερμηνεύοντας την θετή μητέρα του Michael Oher, μπαίνει στο πετσί του δραματικού ρόλου και μας παρουσιάζει με έναν πειστικό και ειλικρινή τρόπο τις προθέσεις και τα συναισθήματα μιας μάνας. Επιπλέον, τόσο ο ρυθμός, όσο και η εξέλιξη της υπόθεσης πιστεύω πώς δεν κουράζουν και έτσι η ταινία παρακολουθείται με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η σύγκριση με το πρόσφατο ''Precious'' είναι αναπόφευκτη. Και οι δύο ταινίες έχουνε την ίδια αφετηρία. Μας παρουσιάζουν μοναχικά παιδιά, που μεγαλώνουν υπό τραγικές συνθήκες και αντιμετωπίζουν καθημερινά την φτώχεια και τον ρατσισμό. Μέσα από αυτό το άθλιο περιβάλλον δεν χάνουν την ελπίδα τους και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Το ''Precious'', σε αντίθεση με το ''Blind Side'', δεν είναι αληθινή ιστορία, αν και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ανάλογες εμπειρίες. Πιστεύω πως το ''Precious'', παρόλο που θεωρητικά είναι πλασματικό, είναι πιο αληθινό. Το ''Blind Side'' παρουσιάζεται στον θεατή με έναν παραμυθένιο τρόπο όπου όλα κυλούν ομαλά και δίχως προβλήματα. O Big Mike βρίσκει μια άγνωστη οικογένεια, η οποία δίχως αμφιβολίες και φόβους τον υιοθετεί. Όλοι στην οικογένεια εξαρχής τον αγαπάνε και τον φροντίζουν, τον δέχονται ως ισότιμο μέλος, δίχως εντάσεις και ζήλιες. Ακόμη και το σχολικό και αθλητικό περιβάλλον τον υποδέχεται με ανοιχτές αγκαλιές. Δεν λέω, μακάρι να έγιναν όλα έτσι και στην πραγματικότητα, αλλά δεν νομίζω ο κόσμος μας να είναι τόσο αθώος, ώστε κανείς να μην θέλει να εκμεταλλευτεί έναν ανασφαλή και μοναχικό έφηβο.

Γενικά όμως, παρά την παραπάνω αρνητική μου σκέψη, η ταινία παρακολούθειται ευχάριστα, έχει καλές παρουσίες και αφήνει τον θεατή με ένα γλυκό, ανθρώπινο συναίσθημα και ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα.

7,9/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου