Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Invictus (Ανίκητος)


Ιστορική/Δραματική, Η.Π.Α 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 28 Ιανουαρίου)

Υπόθεση: Ο Nelson Mandela (Morgan Freeman), μετά απο 27 χρόνια φυλάκισης, εκλέγεται πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Το έθνος παραμένει βαθιά διχασμένο, με τους λευκούς να φοβούνται τα αντίποινα και τους μαύρους να διψάνε για εκδίκηση. Ο νέος ηγέτης όμως έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του. Συνεργαζόμενος με την εθνική ομάδα ράγκμπι, που αποτελούσε σύμβολο των λευκών, τους εκπλήσσει όλους...

Μετά το εκπλητικό ''Gran Torino''(2008) o 80χρονος πια Clint Eastwood επιστρέφει ξανά ως παραγωγός και σκηνοθέτης στις κινηματογραφικές αίθουσες. To θέμα και ο τόπος δράσης επίκαιρα όσο ποτέ, εν όψη του Μουντιάλ το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ταινίες του, το ''Invictus'' παρουσιάζεται πιο λαμπερό και σταθερά αισιόδοξο, κρύβοντας στο σκοτάδι το παρελθόν του Mandela. Ένα σκληρό παρελθόν που και ο ίδιος ο ηγέτης, με τόλμη και ταπεινοφροσύνη έσβησε από τη μνήμη του για το όραμα μιας ενωμένης χώρας.

Εκεί που ολόκληρο το έθνος, μετά την apartheid εποχή, ήτανε προβληματισμένο για το πώς ο Mandela θα διαχειριστεί την εξουσία, το πώς θα εξαλείψει την φτώχεια και την αθλιότητα, ο ίδιος είχε άλλες βλέψεις. Αντί να εξαντλεί τις δυνάμεις του σε οικονομικά και επενδυτικά meetings, αυτός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Έδωσε βάση στον ανθρώπινο παράγοντα, εκμεταλλεύτηκε την αγάπη του λαού για τα σπορ και το ερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι, και ένωσε τους αρχικά διχασμενούς πολίτες. Άλλωστε είναι γνωστή η ιδιότητα του αθλητισμού να ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους.

Η ταινία χωρίζεται σε δύο ενότητες, την πολιτική και την αθλητική. Αρχικά, μέσω της πολιτικής ενότητας, γνωρίζουμε την προσωπικότητα και τις προθέσεις του Mandela. Σε αυτό το σημείο ο Morgan Freeman, ως συνήθως, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Με την ηρεμία, την ωριμότητα και φυσικά την εμπειρία του ενσαρκώνει πλήρως τον πρόεδρο, απεικονίζοντας απόλυτα την πραότητα και την ανθρωπιά που τον χαρακτήριζε. Στο αθλητικό σκέλος που ακολουθεί, βλέπουμε τις προσπάθειες του αρχηγού της Εθνικής, Francois Pienaar (Matt Damon), να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει με τη σειρά του τους συμπαίκτες του. Έτσι η ταινία κλείνει αθλητικά, με τις έντονες αθλητικές μάχες στο γήπεδο του ράγκμπι.

Παρόλο που ο ''Ανίκητος'' (ποίημα του William Ernest Henley) κυλάει ομαλά και σταθερά προς τη λαμπρή νίκη και εξιλέωση, δίχως σημαντικές ανατροπές και ιδιαίτερες συναισθηματικές κορυφώσεις, αποτελεί μια βαθιά ανθρώπινη, πραγματική ιστορία γύρω από το τρίπτυχο συμφιλίωση/ειρήνη/συγχώρεση που αξίζει με το παραπάνω να παρακολουθηθεί.

7,6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου