Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Revanche



Δραματική, Αυστρία 2008 (Έκανε πρεμιέρα στις 10 Σεπτεμβρίου)

Υπόθεση: Οι δύο όψεις της Βιέννης. Από τη μία πλευρά ο αστυνομικός Robert και η γυναίκα του Susanne που ζουν μια ήρεμη ζωή εκτός πόλης, σε μια δασική έκταση, κοντά σε μια λίμνη. Από την άλλη πλεύρα υπάρχει ο Alex (Johannes Krisch) που ζει στον υπόκοσμο της Βιέννης και είναι ερωτευμένος με μια πόρνη, την Ταμάρα. Ο Alex σχεδιάζει την ληστεία μιας τράπεζας με την προοπτική της μετέπειτα διαφυγής του ζευγαριού προς τον ευρωπαϊκό νότο. Η ζωή, τα γεγονότα και η τύχη όμως συνδέουν τα παραπάνω πρόσωπα κατά έναν παράξενο τρόπο, οι εξελίξεις θα λάβουν δραματικές διαστάσεις και η σύγκρουση αποβαίνει μοιραία...

Εξαιρετική ταινία χαρακτήρων από τον Αυστριακό δημιουργό Goetz Spielmann, που ήτανε και υποψήφια για το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας. Εξαρχής, το ''Revanche'' καθηλώνει τον θεατή με τον ρεαλισμό, το χαμηλών τόνων ύφος του και ένα άρτια κατασκευασμένο σενάριο. Νομίζω ότι οι χαρακτήρες, οι συνήθειες και οι ζωές των εμπλεκόμενων ατόμων αναπτύσσονται και αναλύονται με έναν πολύ όμορφο τρόπο που άμεσα σε κάνει να ταυτιστείς με τα άτομα και τις δυσκολίες ή κακοτυχίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, είτε πρόκειται για τον αστυνομικό, την πόρνη ή τον πρώην φυλακισμένο Alex. Το παιχνίδι μεταξύ θύτη και θύματος συνεχώς εξελίσσεται, οι ρόλοι αντιστρέφονται και η ισχύουσα ηθική αμφισβητείται.
Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο της ταινίας είναι ότι επί δύο ώρες η ένταση και η αγωνία βρίσκονται σε ακραία επίπεδα, ο θεατής νιώθει ότι τα πάντα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή, το τοπίο είναι εύθραυστο, αλλά στην ουσία η απόλυτη κορύφωση απουσιάζει...ο δημιουργός προσπαθώντας να διατηρήσει αυτήν την ύποπτα γαλήνια ατμόσφαιρα και την υπόγεια ένταση, ίδιως στο β΄μέρος της ταινίας όπου βρισκόμαστε στο δάσος, έχει αγνοήσει παντελώς την μουσική επένδυση, που δεν υπάρχει καν στους τίτλους τέλους!
Γενικότερα, η δραματική αυτή ταινία πραγματεύεται έξοχα, συναισθήματα όπως την εκδίκηση, το αίσθημα της απώλειας, το μίσος, την αγάπη και την οργή. Διαχειρίζεται και αναπτύσσει λεπτομερώς την έννοια του μυστικού, την δύναμη και τις επιπτώσεις του...δείτε την..

7,6/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου