Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Pa Negre (Black Bread/Μαύρο Ψωμί)


Drama, Spain/France 2010
Release Date: - , Agusti Villaronga

Υπόθεση: Σε ένα χωριό της καταλανικής επαρχίας ο μικρός Andreu (Francesc Colomer) γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός στυγερού εγκλήματος. Η χώρα βρίσκεται ακόμη σε αναβρασμό μετά τον εμφύλιο πόλεμο και η οικογένεια του μικρού ανήκει στην πλευρά των ηττημένων. Έτσι σκοτεινές συνωμοσίες, βαθιά κρυμμένα μυστικά και απροκάλυπτα συμφέροντα σκεπάζουν το χωριό και κατά κύριο λόγο την οικογένεια του μικρού οδηγώντας σε αναπάντεχες εξελίξεις...

"Pa Negre" ονομάζεται το γνήσιο οικογενειακό δράμα από την Καταλονία, που σάρωσε στα 25α ισπανικά βραβεία Γκόγια, και για τους υπόλοιπους Ισπανούς έπρεπε να μεταγλωττίστει στα καστιγιάνικα.
H επιβλητική εισαγωγική σκηνή βάζει τον θεατή αμέσως στο πετσί της ιστορίας και στην συνέχεια το μυστήριο σε συνδυασμό με το βαθύ και άκρως ενδιαφέρον οικογενειακό παρελθόν του μικρού πρωταγωνιστή δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα δυνατό και εκρηκτικό δράμα. Σταδιακά ξετυλίγεται το κουβάρι που αποτελείται από τα τωρινά μεταπολεμικά γεγονότα, αλλά και μολυσμένα, πικάντικα δεδομένα του μακρινού και κοντινού παρελθόντος. Όλα τα παραπάνω προετοιμάζουν το έδαφος για ένα αναπάντεχο φινάλε που αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα για το έργο του Αgusti Villaronga.
Σαν ένα διαφορετικό "Bal" (2010), η ταινία παρουσιάζει με ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό περιτύλιγμα την σχέση πατέρα-γιού και θέτει έμμεσα το δίλημμα αν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί από τις προσωπικές αξίες και τα ακλόνητα ιδανικά του, και να θυσιαστεί για κάτι που αγαπάει περισσότερο. Η πολιτική έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την οικογένεια, και ο θεατής γίνεται μάρτυρας το τι έχει πραγματική αξία στην ζωή με έναν γοητευτικό και προσεγμένο τρόπο. Οι ερμηνείες, ιδίως των μικρών πρωταγωνιστών είναι αξιόλογες, το σενάριο έχει την κατάλληλη δομή, το μήκος και το πλάτος για να αναπτύξει την ιστορία και τους χαρακτήρες, και η σκηνοθεσία είναι σαφώς ανώτερη έναντι άλλων εξίσου καλών, πρόσφατων ισπανικών δημιουργημάτων, όπως το "Celda 211" (2009).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου