Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Insidious (Παγιδευμένη Ψυχή)


Horror/Thriller, USA 2010
Release Date: 12/05/2011, James Wan

Υπόθεση: Eυτυχισμένη πενταμελής οικογένεια μετακομίζει σε νεοκλασική μονοκατοικία για να στεγάσει εκεί τα όνειρά της. Η καθημερινότητά τους αλλάζει ξαφνικά όταν ο μεγαλύτερος γιος, μετά από ένα μυστήριο ατύχημα στο πατάρι του σπιτιού, δεν ξυπνά ποτέ, χωρίς ιατρικά να βρίσκεται σε κώμα...

Από τους δημιουργούς της τρομο-σειράς "Saw" και των "Paranormal Activity" δεν περιμένεις (πλέον) πολλά πράγματα. Ιδίως όταν πρόκειται για ένα είδος που έχει ήδη αναλωθεί και ανακυκλώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον James Wan, το νέο του δημιούργημα "Insidious" είναι ένα έργο που χαρακτηρίζεται από ιδέες τρόμου της κλασικής, παλιομοδίτικης κινηματογραφικής σχολής, αλλά έχει παράλληλα και ένα μοντέρνο περιτύλιγμα.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας αυτής ταινίας είναι ότι το αίμα απουσιάζει παντελώς, που στην τελική αυτό σημαίνει πως το "horror effect" μετατίθεται σε άλλα στοιχεία (σκιές, κοφτές λήψεις), και κυρίως στην συνολική υποβλητική ατμόσφαιρά της. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο η ταινία παρουσιάζεται αξιοπρεπέστατη και σε κερδίζει. Χωρίς να λείπουν οι διάφορες κλισέ σκηνές του είδους, ούτε οι σεναριακές κοιλιές, το έντονα μεταφυσικό ύφος του θρίλερ και το ιντριγκαδόρικο σενάριο γύρω από τις "ταξιδιάρες ψυχές" που χάνουν τον δρόμο της επιστροφής και συναντούν δαίμονες, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και έχει μεγάλη ψυχαγωγική αξία. Στο τελευταίο βοηθούν βέβαια και οι συμπαθητικές παρουσίες των πρωταγωνιστών. Κάπου στο τέλος βέβαια, και πριν την κορύφωσή της, η ταινία μπαίνει στο λούκι να λύσει απρόσμενα γρήγορα και με επιστημονικά ανορθόδοξο τρόπο το μυστήριο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το θρίλερ σε ρυθμό, αλλά και σε σοβαροφάνεια. Παρόλο αυτά, αν έχετε αρκετό καιρό να απολαύσετε ένα τίμιο θριλεράκι, αυτό εδώ θα κάνει καλά την δουλειά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου