Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Elle s'appelait Sarah (Sarah's Key)


Drama, France 2010
Release Date: - , Gilles Paquet-Brenner

Yπόθεση: Παρίσι, Ιούλιος του 42'. Η γαλλική αστυνομία μαζεύει χιλιάδες Παριζιανούς εβραϊκής καταγωγής και τους στριμώχνει στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο της πόλης με σκοπό έπειτα να τους στείλει σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μεταξύ αυτών και η 10χρονη Sarah μαζί με τους γονείς της. Η ίδια κρατάει στα χέρια της το κλειδί της ντουλάπας του δωματίου της όπου έχει κρύψει τον μικρότερο αδερφό της. Σκοπός της είναι να ξεφύγει από την αστυνομία για να πάει να απελευθερώσει τον πιτσιρικά. Παρίσι, σήμερα. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Julia (Κristin Scott Thomas) ετοιμάζεται να μετακομίσει στο πατρικό σπίτι του άντρα της στην γαλλική πρωτεύουσα. Μόνο που σταδιακά ανακαλύπτει πως αυτό το σπίτι κρύβει καλά μέσα του μια τραγική ιστορία που επηρεάζει και συνδέει το παρόν με το παρελθόν με έναν συγκλονιστικό τρόπο...

Η δραματική ταινία "Sarah's Key" βασίζεται σε best seller της de Rosnay και επικεντρώνεται σε μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία που αποτυπώνει σε όλο της το φάσμα την απανθρωπιά του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναδεικνύεται ο σκληροτράχηλος χαρακτήρας και η τεράστια καρδιά μιας 10χρονής που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προστατεύσει τον μικρότερο αδερφό της από τους κινδύνους του πολέμου. Παράλληλα ο θεατής γνωρίζει στην σύγχρονη Γαλλία την δαιμόνια ρεπόρτερ Julia, που μέσα από αυτήν και την έντονη δραστηριότητα της το μυστήριο του μακρινού παρελθόντος ξεσκεπάζεται αργά, αλλά σταθερά.
Μεγάλο ατού του γαλλικού αυτού δράματος η λεπτομερής, αλλά εύπεπτη αφήγηση και η απόλυτη χρονική ισορροπία μεταξύ του τώρα και του τότε. Στο κάτω κάτω να μην ξεχνάμε πως η θεματική της ταινίας είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική, πράγμα όμως που δεν επηρεάζει καθόλου την παρακολούθηση και τους ρυθμούς αυτού του δυνατού δράματος. Τα προσεγμένα flashbacks δείχνουν τον δρόμο προς την σεναριακή "κάθαρση" και το συναίσθημα βγαίνει αβίαστα και σε καμία περίπτωση μελοδραματικά. Τέλος, ερμηνείες και σκηνοθεσία βρίσκονται σε αντάξια επίπεδα για μια τέτοια παραγωγή που σίγουρα αποτελεί μια από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου