Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Karate Kid


Δράση/Οικογενειακή, Η.Π.Α./Κίνα 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 9 Σεπτεμβρίου)

Υπόθεση: O 12χρονος Dre Parker (Jaden Smith), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων της μητέρας του, αναγκάζεται να μετακομίσει μαζί της από το Detroit στο εξωτικό για αυτόν Πεκίνο. Εκεί η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον θα είναι άκρως προβληματική, καθώς μια παρέα συνομηλίκων του δεν το συμπαθεί ιδιαίτερα, ιδίως όταν αρχίζει και προσεγγίζει μια νεαρή Κινέζα που ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Έτσι σε καθημερινή βάση τρώει το ξύλο της ζωής του, μέχρι που ο επιστάτης του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει Mr. Han (Jackie Chan), τον διδάσκει την πολεμική τέχνη και τις αρετές του kung fu...

Kατ'αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το σύγχρονο ''Karate Kid'', ή καλύτερα ''Kung Fu Kid'', εφόσον ο πιτσιρικάς δεν μαθαίνει ποτέ karate, αλλά σταθερά kung fu, δεν παρουσιάζεται τόσο κιτς, παλιομοδίτικο ή άψυχο όσο πολλοί (όπως και εγώ) θα περιμέναμε. Για αυτούς λοιπόν που νοσταλγούν την αυθεντική ταινία του 1984 και μπορούν να υποστούν την οικογενειοκρατία που πλήττει και το Hollywood, εφόσον τον κεντρικό χαρακτήρα τον υποδύεται ο γιος του Will Smith, με παραγωγό τον ίδιο, ας την δούνε άφοβα! Στο κάτω κάτω είναι μια ευχάριστη ταινία για να σκοτώσει κανείς τον χρόνο του, όπως το κάνω εγώ αυτή τη στιγμή μετά την λήξη της εξεταστικής.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή, και όχι αυστηρό ριμέικ της cult ταινίας, παρόλο που ο κεντρικός πυρήνας της και η έκβαση/εξέλιξη της υπόθεσης παραμένει η ίδια. Οι διαφορές όμως είναι αισθητές, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής του τόπου δράσεως. Από τα States των 80s μεταφερόμαστε στην σύγχρονη, δυτικού προσανατολισμού Κίνα, πράγμα που λειτουργεί θετικά στην ταινία. Πρώτον, έτσι το παραμύθι εκτός από το bullying αποκτά και μια ευρύτερη κοινωνική, αλλά και πολιτισμική διάσταση. Επιπλέον, τα πανοραμικά πλάνα της Κίνας (φυσικά, ιστορικά, αλλά και αστικά) ομορφαίνουν και εμπλουτίζουν την αισθητική πλευρά της ταινίας.
Από εκεί και έπειτα, η ιστορία επαναλαμβάνεται με την γνωστή σε όλους μας έκβαση...Οι τέρμα καλοί κερδίζουν τους ακραία κακούς. Η σχέση δασκάλου-μαθητή και τα ηθικοπλαστικά διδάγματα κατά της βίας μπαίνουν εδώ στο προσκήνιο.
Ερμηνευτικά θα απολαύσεται τον πιο συγκρατημένο Jackie Chan ever! Σχετικά με τον γιο του Will Smith, παρά το σπρώξιμο που δέχεται από τα media και τα λεφτά του μπαμπά, δεν τα πάει και άσχημα και δείχνει σταθερή βελτίωση σε σχέση με τον πρώτο του σημαντικό ρόλο στο ''Τhe Pursuit of Happyness'' πλάι στον μπαμπά Will.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου