Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Looking for Eric



Δραματική κωμωδία, Βρετανία/Γαλλία/Ιταλία/Βέλγιο 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: Ο Eric Bishop (Steve Evets) είναι ένας μεσήλικας ταχυδρόμος από το Manchester. Η προσωπική του ζωή έχει πάρει την κάτω βόλτα. Είναι δύο φορές χωρισμένος, ζει με τους δύο υιοθετημένους του γιούς που τον αγνοούν και μπλέκονται σε επικίνδυνες περιπέτειες, και δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την μεγάλη του κόρη. Ως από μηχανής θεός ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του το μεγάλο του ίνδαλμα, ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Eric Cantona, και έτσι αρχίζει να βλέπει την ζωή πιο αισιόδοξα...

Το ''Looking for Eric'' είναι μια καταπληκτική dramedy, επικεντρώνεται και αναλύει την ανθρώπινη ύπαρξη, έχοντας ως πρωταγωνιστές δύο αντίθετους Eric's.
Και οι δύο τους ανταποκρίνονται με το παραπάνω στους ρόλους τους. Καιρό είχα να συμπαθήσω και να θέλω ως θεατής κατά κάποιο τρόπο να βοηθήσω έναν πρωταγωνιστή όπως τον Eric Bishop. Πολύ cool, άψογος και ρεαλιστικός στον ρόλο του εαυτού του και ο Eric Cantona. Άλλωστε, εκτός από πολλά γκόλ, έχει στο ενεργητικό του και πολλές κινηματογραφικές συμμετοχές.
Ο σουρεαλιστικός Cantona, λειτουργώντας ως ψυχαναλυτής και πνευματικός φίλος, δίνει μαθήματα ζωής, θάρρους, ρίσκου και ελπίδας, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, όταν ο άλλος Eric είναι απεγνωσμένος και δεν γνωρίζει πως να βάλει σε τάξη την χαοτική του ζωή. Σε αυτήν του την προσπάθεια σύμμαχός του στέκεται και το λαμπρό ποδοσφαιρικό του παρελθόν, και δεν είναι λίγες οι φορές που το αντιπαραβάλει με την πραγματική ζωή. Άλλωστε, νομίζω πως τα γήπεδα έχουν να διδάξουν πολλά πράγματα σχετικά με την λαμπρή αίσθηση της νίκης, την πικρή απογοήτευση μιας ήττας, το θάρρος, την πίστη, την υπομονή και το ομαδικό πνεύμα.
Για να είμαι ειλικρινής, το γεγονός ότι ο Eric Cantona εμφανίζεται ως ένα φανταστικό πρόσωπο στην ταινία, αρχικά μου κακοφάνηκε. Κατά την διάρκεια της ταινίας όμως συνειδητοποίησα πως αυτή η σουρεαλιστική απεικόνιση του ποδοσφαιριστή είναι που δίνει βάθος και ουσία στην όλη ιστορία. Με αυτόν τον γλυκό και μαγικό τρόπο ο δημιουργός μας δείχνει πως στην ύστατη στιγμή, όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε αδιέξοδο, έχει την τρομερή ανάγκη από κάπου (ή κάτι) να στηριχτεί και να πάρει δύναμη. Άλλοι έχουν τον θεό, άλλοι έναν στενό φίλο, σύντροφο ή αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο. Ο Eric της ταινίας δεν είχε κανέναν. Σε όλη του τη ζωή ένα πράγμα συνεχώς τον ευχαριστούσε, ποτέ δεν τον απογοήτευσε, και του πρόσφερε όμορφες στιγμές μέσα στην μιζέρια της καθημερινότητας, το ποδόσφαιρο και η αγαπημένη του ομάδα. Χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος αυτών ο Eric Cantona, ο ήρωάς του, το alter ego του.

7,4/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου