Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Das Weisse Band (Η Λευκή Κορδέλα)



Δράμα εποχής, Αυστρία/Γερμανία/Γαλλία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου)

Υπόθεση: Βρισκόμαστε σε ένα γερμανικό προτεσταντικό χωριό λίγο πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ήρεμη καθημερινότητα ξαφνικά διαταράσσεται από μια σειρά άτυχων και θλιβερών περιστατικών. Πρωταγωνιστές, αλλά και εν δυνάμει ύποπτοι όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Από τον Βαρόνο, τον ιερέα, τον γιατρό, τον φτωχό αγρότη, όσο και τα ίδια τους τα παιδιά..

O σκηνοθέτης Michael Haneke κυριολεκτικά μας μεταφέρει και μας τοποθετεί σχεδόν έναν αιώνα πίσω σε ένα νοητό γερμανικό χωριό. Με την υπέροχη ασπρόμαυρη εικόνα, την απίστευτα αισθητική απεικόνιση των γεγονότων και του κλίματος της τότε εποχής, όπως και τις ανατριχιαστικές ερμηνείες από τον μεγαλύτερο σε ηλικία ηθοποιό μέχρι και τον μικρότερο πιτσιρικά γινόμαστε ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες στην διαδικασία εξυχνίασης μιας σειράς μυστήριων γεγονότων.
Η ιστορία της υπόθεσης εξελίσσεται με τρόπο αφηγηματικό. Συγκεκριμένα με την γέρικη φωνή του δασκάλου του χωριού, που μετά από πολλά χρόνια ξαναθυμάται και αναπολεί τα τότε γεγονότα.
Η ταινία είναι μια πολιτική αλληγορία που κρύβει βαθύτερα νοήματα, απεικονίζοντας την καθημερινότητα και τα χαρακτηριστικά πρόσωπα του χωριού. Η συγκαλυμμένη βία είναι έτοιμη να ξεσπάσει από παντού. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας της αντιπαράθεσης των κοινωνικών στρωμάτων, της απάνθρωπης αντιμετώπισης των εφηβικών παρορμήσεων, των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και της βίαιας αντιμετώπισης των γυναικών.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν αυτομάτως στην διασπορά και τον πολλαπλασιασμό της βίας και του ρατσισμού, και εν τέλη στην απαρχή του φασισμού και την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Γενικότερα μην περιμένετε λύσεις και απαντήσεις στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ''H Λευκή Κορδέλα''. Ταινίες όπως η συγκεκριμένη, μόνο γεννούν περισσότερες απορίες και προβληματίζουν για το φαινόμενο της βίας που ταλαιπωρεί και τις σύγχρονες κοινωνίες. Έτσι, ο δημιουργός βάζοντας στο μικροσκόπιο ένα φανταστικό γερμανικό χωριό του 1913 καταφέρνει με έναν τρομερά αποτελεσματικό τρόπο να μεταφέρει τις ανησυχίες και τα πορίσματα που έβγαλε από το δείγμα διαχρονικά στον σύγχρονο κόσμο. Πραγματικό αριστούργημα.

8,2/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου