Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

District 9



Επιστημονικής Φαντασίας, Η.Π.Α./Νέα Ζηλανδία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου)

Υπόθεση: Πριν από περίπου 30 χρόνια ένα τεράστιο UFO εμφανίστηκε στον ουρανό του Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Μέσα στο διαστημόπλοιο υπήρχανε περίπου 1 εκ. εξωγήινα όντα, χωρίς να εμφανίζουν βίαιη και απειλητική διάθεση, βρισκότανε σε άθλια κατάσταση. Έτσι οι αρχές αναγκάστηκαν να τους τοποθετήσουν στην περιοχή District 9, ένα είδος γκέτο, απομονωμένο και εγκαταλλειμένο, μέσα στην ίδια την πόλη. Γύρω στο 2010 όμως, και ύστερα από πολλές πιέσεις και σημαντικά προβλήματα που δημιουργούσανε τα εξωγήινα όντα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, οι αρχές σε συνεργασία με μια κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζονταν τις υποθέσεις των εξωγήινων (ΜΝU), αποφάσισαν να τους μεταφέρουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εκτός πόλης. Όταν όμως ένας υπάλληλος της MNU προσβληθεί από έναν εξωγήινο ιό, τα πάντα αλλάζουν...

Αριστούργημα. Μαζί με το ''Moon'', το ''District 9'' αναμφισβήτητα αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που είδα τα τελευταία χρόνια. Ταινίες σαν τις παραπάνω βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη για τις ταινίες του είδους, και με τον εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης και δόμησης τους δύσκολα αφήνουν κάποιον αδιάφορο.
Ο φέρελπις σκηνοθέτης Neill Blomkamp με τα περίπου 30εκ $ που είχε στη διάθεση του, κυριολεκτικά ζωγραφίζει επί της οθόνης. Υπέροχα, ρεαλιστικά πλάνα από ειρηνικούς εξωγήινους που μοιάζουν σαν γαρίδες, να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αθλιότητα και την φτώχεια που τους περιβάλλει και τους ''κακούς'' και συμφεροντολόγους ανθρώπους, πάντοτε υπό την σκιά του επιβλητικού UFO που σταθερά σαν φύλακας βρίσκεται πάνω από την τεράστια πόλη της Νότιας Αφρικής. Στα θετικά λειτουργεί και το γεγονός της χρησιμοποίησης του τηλεοπτικού φακού σε συνδυασμό με το πανέξυπνο ντοκιμαντερίστικο στυλ σε μεγάλο μέρος της ταινίας.
Το σενάριο είναι υπέροχα δομημένο, με τον υπάλληλο της MNU, Wikus (Sharlto Copley), να αλλάζει την ροή της ταινίας δίνοντάς την αστείρευτο σασπένς και τις κατάλληλες δόσεις μελοδραματισμού. Άλλωστε, η σταδιακή μετάλλαξη ενός ανθρώπου σε alien, που άλλοτε εκπροσωπούσε επάξια τα οικονομικά συμφέροντα μιας διόλου φιλικής οργάνωσης προς τα εξωγήινα όντα, σίγουρα ως concept παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Και με βάση αυτό το concept ο δημιουργός χτίζει μια υπέροχη ταινία που παντρεύει αποτελεσματικά το science-fiction, το δράμα, την περιπέτεια και έμμεσα το πολιτικό στοιχείο.
Σχετικά με το τελευταίο, αναμφίβολα δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην Νότια Αφρική. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να αγνοήσω τις ομοιότητες της ταινίας με το καθεστώς του απαρτχάιντ. Άλλωστε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει μεγαλώσει στο Γιοχάνεσμπουργκ και έχει βιώσει το συγκεκριμένο ρατσιστικό καθεστώς.

8,4/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου