Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Visioneers

Drama/Comedy, USA 2008
Release Date: - , Jared Drake

Υπόθεση: O George Washington Winsterhammerman (Zach Galifianakis) ζει σε μια κοινωνία όπου όλοι, είτε άμεσα, είτε έμμεσα εργάζονται για τον κολλοσό Jeffers. Aυτή η κοινωνία ζει και αναπνέει με γνώμονα την παραγωγικότητα, την επαγγελματική ανέλιξη και την ομαδική συνεργασία. Έννοιες όπως όνειρα, φιλοδοξίες στην προσωπική ζωή και ψυχαγωγία απαγορεύονται αυστηρά, πράγμα που οδηγεί σε μαζικές "εκρήξεις" των υπαλλήλων... Άραγε πόσο θα αντέξει ο George;

Η πρώτη σημαντική ταινία με τον γνωστό σε όλους μας Ελληνοαμερικάνο κωμικό Zach Galifianakis είναι το "Visioneers", που εντελώς τυχαία υπέπεσε στην αντίληψή μου πρόσφατα. Έψαξα να βρω αν κυκλοφόρησε στην Ελλαδίτσα σε dvd, αλλά δεν έβγαλα άκρη.
Εδώ ο Zach μας παρουσιάζεται κάπως αλλιώς, διατηρώντας ένα χαμηλών τόνων, εσωστρεφή προφίλ. Το περιβάλλον ανάπτυξης της εκκεντρικής ιστορίας είναι μίζερο και μουντό, με την καθημερινή ρουτίνα της εργασίας στον όμιλο Jeffers να μην αφήνει περιθώρια για τίποτα άλλο.
Είναι μια ιστορία που μας μιλάει για τα όνειρα τα οποία ορίζονται ως μια επιδημία, και αν τελικά εμφανίζονται πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Εδώ όλοι ζουν για να εργάζονται, και έτσι στην ουσία δεν υπάρχει προσωπική ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται. Όσοι δεν αντέχουν αυτό το στρες, αλλά δεν έχουν και τα κότσια να επαναστατήσουν, κάποια στιγμή αυτοκαταστρέφονται και πεθαίνουν, ενώ οι επαναστάτες ζουν στο περιθώριο και χωρίς δουλειά. Όλα αυτά σαφέστατα συνθέτουν το περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας της dramedy, και έχουνε μια αλληγορική διάσταση, αλλά πόσο τελικά απέχουν όλα αυτά από την πραγματικότητα;
Συνολικά το "Visioneers", με έναν εκφραστικότατο Zach Galifianakis, ένα εκκεντρικό αλλά άκρως ενδιαφέρον σενάριο, και μια γερή δόση μελαγχολίας και προβληματισμού προτείνεται για μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου