Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Blue Valentine


Δραματική, Η.Π.Α. 2010 (Release Date: 03/02/2011, Derek Cianfrance)

Yπόθεση: Η ιστορία αγάπης του Dean (Ryan Gosling) και της Cindy (Michelle Williams), από την γέννησή της μέχρι και τους γκρίζους τίτλους τέλους της...

Όπως ακριβώς το "500 Days of Summer" πριν μερικούς μήνες κάλυψε με έναν πανέμορφο,άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο την ερωτική σχέση ενός ζευγαριού, διατηρώντας όμως ένα κωμικό και ανάλαφρο ύφος, έτσι ακριβώς το "Blue Valentine" επιχειρεί το ίδιο πράγμα, και θριαμβεύει. Μόνο που αυτή τη φορά η ιστορία γράφεται με μελανά, μίζερα χρώματα και με μια ευαίσθητη, ωμή και άκρως μελαγχολική διάθεση. Mέσα όμως από το παραπάνω σκοτεινά δραματικό φόντο διαφαίνεται η αληθινή αγάπη και η έννοια της θυσίας.
Ο νοσταλγικός φακός, η απίστευτη χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, η ενδιαφέρουσα μέθοδος αφήγησης με τα flashbacks και η όμορφη μουσική έχουνε ως σκοπό να συνδυάσουν και να συγκρίνουν την αρχή μιας σχέσης με την τραγική της κατάληξη, τις όμορφες στιγμές ενός ζευγαριού με τις αφόρητα δυσάρεστες. Και όλο αυτό το παιχνίδι των αναμνήσεων και το γλυκόπικρο ταξίδι στον χωρόχρονο στην τελική τσακίζει τον θεατή, και τον κάνει να αναρωτιέται αν κάπου στην μέση χάθηκε η αγάπη, ή αν είχε χαθεί απ'την αρχή, πριν καν να ξεκινήσει να λειτουργεί για το ζευγάρι. Και τελικά συνηδειτοποιείς πως μερικές φορές αυτή δεν φτάνει, και οι ασύνδετοι στόχοι ζωής, το διαφορετικό υπόβαθρο των ατόμων, τα τρίτα πρόσωπα, η ρουτίνα και τα απρόσμενα συμβάντα έχουν πολλές φορές την ικανότητα να πνίξουν, να "πεθάνουν" αυτό που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να ανθίσει μεταξύ δύο ατόμων. Και καθώς ο Dean τραγουδά στο πρώτο ραντεβού τους το "You Always Hurt The One You Love" των Mills Brothers εσύ κάθεσαι και αναρωτιέσαι αν και αυτός ήξερε εξ'αρχής την προδιαγεγραμμένη πορεία της σχέσης τους, του γάμου τους...2 σχόλια:

comfis-blue valentine είπε...

Απρόσμενα σούπερ ταινία, με διέλυσε κυριολεκτικά, με προβλημάτισε και με άγχωσε!

Ερμηνείες κορυφαίες, σε μια ταινία από τις καλύτερες του είδους της.

Σκληρός ρεαλισμός!

Άρεσε πολύ!

The Escapist είπε...

xaxa! μου άρεσε το "άγχωσε"! Ωμή και ρεαλιστική, από τις κορυφαίες της νέας χρονιάς

Δημοσίευση σχολίου