Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

The American (Ο Αμερικανός)


Θρίλερ, Η.Π.Α. 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου)

Υπόθεση: Ένας Αμερικανός επαγγελματίας δολοφόνος (George Clooney), μετά από μια αποτυχημένη αποστολή, καταφεύγει σε ένα ορεινό ιταλικό χωριό περιμένοντας οδηγίες. Σταδιακά συνηδειτοποιεί ότι ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία αυτής της ειδυλλιακής τοποθεσίας...

Αν στο "The American" περιμένετε να δείτε περιπετειώδης δράση και φρενήρεις ρυθμούς είστε σε λάθος ταινία. Το νέο δραματικό θρίλερ του Ολλανδού Anton Corbijn ("Control") εντυπωσιάζει με το μυσταγωγικό του ύφος και την απέριττη λιτότητα που το διακρίνει. Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει ολόκληρη την υπόθεση και από το πρώτο ως και το τελευταίο λεπτό κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή σταθερό και δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Η ταινία είναι καθηλωτική, για διαφορετικούς λόγους: Πρώτον, η εξαιρετική κινηματογράφηση και η όμορφη φωτογραφία σε συνδυασμό με την ταιριαστή μουσική επένδυση αρκούν στο να σε κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Δεύτερον, ο κεντρικός χαρακτήρας ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον George Clooney. Εσωστρεφής, λιγομίλητος και "βαρύς" αφήνει την προσωπική του σφραγίδα στο όλο δημιούργημα. Δεν πάνε πίσω όμως και οι υπόλοιποι, λίγοι, χαρακτήρες της ταινίας. Κάθε ένας από αυτούς έχουνε το ειδικό βάρος και την "αποστολή" τους στην εξέλιξη της πλοκής. Τρίτον, όλα τα καλά χωράνε εδώ μέσα. Το σασπένς, η ίντριγκα, η εσωτερική αναζήτηση και μια ερωτική ιστορία δοσμένα στις κατάλληλες δόσεις σχηματίζουν μια όμορφη, λεπτοδουλεμένη ταινία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου