Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Leonera (Λεονέρα)

Υπόθεση: Η Julia (Martina Gusman) καθώς γυρνάει σπίτι της, βλέπει τον εραστή της και τον φίλο του γυμνούς και ματωμένους στο πάτωμα. Ο εραστής της είναι νεκρός, και ο Ramiro ζωντανός. Ένας από αυτούς την έχει αφήσει και έγκυο. Έτσι μπαίνει στη φυλακή, σε ειδική πτέρυγα για γυναίκες με μικρά παιδιά, καθώς θεωρείται η βασική ύποπτος για τον φόνο..

Ο Αργεντινός σκηνοθέτης Pablo Trapero υπογράφει με το Leonera ένα εξαιρετικό και δυνατό δράμα, που σχετίζεται με την ζωή στη φυλακή, τις σχέσεις μάνας/κόρης και κυρίως την ισχυρή μορφή της μητρικής αγάπης.
O Pablo Trapero τοποθετεί την σύζυγο του Martina Gusman στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και δικαιώνεται απόλυτα. Απίστευτη, τόσο σε εμφάνιση και παρουσιαστικό, αλλά κυρίως λόγω της τρομερής της ερμηνείας στο ρόλο της Julia. Ο θεατής γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στο πώς η Julia προσπαθεί να επιβιώσει και να κάνει φιλίες μέσα στη φυλακή, αλλά και βλέπει και τον μεγάλο αγώνα που κάνει να κρατήσει το παιδί της.
Ενώ αρχικά η ταινία (φετινή υποψηφιότητα για το Ξενόγλωσσο Oscar) μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσουμε ένα αστυνομικό θρίλερ για την εξιχνίαση του εγκλήματος, αλλάζει επιτυχημένα ρότα και αυτό που ακολουθεί είναι ένα συγκινητικό, ρεαλιστικό δράμα φυλακής.
Τέλος, εξαιρετική και η μελαγχολική ατμόσφαιρα και φωτογραφία της ταινίας, εφόσον γυρίστηκε σε πραγματικές τοποθεσίες, στο σωφρονιστικό ίδρυμα Batan έξω από το Bueno Aires.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου