Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

The Burning Plain (Τα σύνορα της μοναξιάς)


Υπόθεση: Η Sylvia (Charlize Theron) στο Portland προσπαθεί να θάψει το ένοχο παρελθόν της. H Gina (Kim Basinger) και ο Nick διατηρούν μια κρυφή ερωτική σχέση στην έρημο του Νέου Μεξικού. Μια νεαρή κοπέλα (Jennifer Lawrence) αγωνίζεται να σώσει την διαλυμένη της οικογένεια, ενώ ένα μικρό κορίτσι καταφέρνει να φέρει κοντά τους γονείς της. Ένα τροχόσπιτο που φλέγεται κάπου στην έρημο συνδυάζει όλες τις παραπάνω διαφορετικές ιστορίες...

Ο γνωστός Μεξικανός σεναριογράφος Guillermo Arriaga (21 Grams, Babel), μετά τον τσακωμό του με τον σκηνοθέτη και για πολλά χρόνια συνεργάτη και φίλο του Inarritu, κάνει στο ''Burning Plain'' και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.
Ως σεναριογράφος για άλλη μια φορά είναι τρομερός. Την σύνδεση των φαινομενικά διαφορετικών ιστοριών την πετυχαίνει με έναν μαεστρικό τρόπο. Πραγματικά μπορεί να άργησα λίγο να καταλάβω πως συνδέεται το πολύπλοκο σεναριακό παζλ, αλλά μόλις συνηδειτοποίησα τι γίνεται, τον παραδέχτηκα. Ιδίως αν λάβω υπόψη ότι στην ταινία δεν υπάρχουν χρονικά όρια, εφόσον οι διάφορες καταστάσεις πραγματοποιούνται σε διαφορετικές δεκαετίες και όχι ταυτόχρονα.
Επίσης, αν και δεν είμαι ειδικός, και σκηνοθετικά δεν νομίζω να τα πήγε άσχημα. Βλέπουμε ωραία ατμοσφαιρικά ερημικά πλάνα και μια αργή, ώριμη εξέλιξη της ταινίας που δεν κουράζει ιδιαίτερα.
Επιπλέον, η ταινία ξεχωρίζει σίγουρα για τις δραματικές τις, γυναικείες ερμηνείες. Πολύ καλή η Kim Basinger, ακόμα καλύτερη η φανταστική Charlize Theron. Πολλά υποσχόμενη και η ερμηνεία της πιτσιρίκας Jennifer Lawrence.
Στα αρνητικά της ταινίας βάζω τις σταδιακές εξάψεις υπερβολισμού και έντονης δραματικότητας που παρατήρησα.
Γενικά πρόκειται για ένα ενδιαφέρον δράμα γύρω από την συγχώρεση, την εξιλέωση και τα αποτελέσματα των πράξεων και επιλογών μας..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου