Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Morcheeba - Blood Like Lemonade


Electronica/Soul/Pop/Trip Hop, LP (Κυκλοφόρησε στις 7 Ιουνίου από την PIAS)

Ο ενθουσιασμός μου ήτανε μεγάλος και η προσμονή μου τεράστια καθώς πληροφορήθηκα πριν από μερικούς μήνες ότι οι αγαπημένοι μου Morcheeba βγάζουν νέο δίσκο, μετά από τρία χρόνια και το φοβερό ''Dive Deep''. Στην συνέχεια άκουσα το πάρα πολύ καλό ''Even Though'', και καλά άκουσα, επέστρεψε η all-time classic frontman του σχήματος Skye Edwards, με την υπέροχη, μελιστάλαχτη φωνή της! Έτσι είχανε δημιουργηθεί οι καλύτερες προϋποθέσεις για ένα ηχηρό comeback με το ''Blood Like Lemonade''.

Φτάνω στο σήμερα και εδώ και μια εβδομάδα ακούω τον νέο δίσκο. Εν τέλη μπορώ να πω ότι μου αρέσει, αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός μου έχει κάπως υποχωρήσει. Κατ'αρχήν δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στον ήχο τους. Οι εποχές του trip hop έχουνε περάσει για τα καλά (βλέπε Massive Attack), και έτσι και οι Morcheeba μας θυμίζουν μόνο ελάχιστα και με διακριτικό τρόπο το εν λόγω είδος. Περισσότερο ένα κράμα από pop/electronica/lounge και chill out θα χαρακτήριζα το νέο δημιούργημα, δηλαδή το μουσικό ύφος που έχουνε υιοθετήσει οι Morcheeba εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην πράξη, θεωρώ πως το άλμπουμ μπαίνει δυναμικότατα, με τα ''Crimson'', ''Even Though'' και το ομώνυμο ''Blood Like Lemonade'' να ακούγονται μαγευτικά. Tόσο τα φωνητικά της Skye, όσο και η ταξιδιάρικη ηχητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται (χαρακτηριστικό γνώρισμα των Morcheeba), θυμίζουν παλιές εποχές. Μετά το αδιάφορο, ακουστικό ''Mandala'' και το μέτριο ''I am the Spring'', ο δίσκος φτάνει ξανά σε υψηλά επίπεδα με δύο όμορφα κομμάτια, το ''Recipe for Disaster'' και το ''Easier Said Than Done'' που θα τα έβαζα πλέον στην κατηγορία ''growers''. Στην συνέχεια ακολουθεί το κακό, τριπάτο ''Cut to the Chase'' και ο δίσκος κλείνει με δύο αδιάφορα κομμάτια, τα ''Self Μade Μan'' και ''Beat of the Drum''.

Με δεδομένο την τάση να με κερδίζει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και τις διαδοχικές ακροάσεις, αν ξαναέγραφα αυτό το άρθρο μετά από μερικές εβδομάδες μάλλον θα είχε άλλο ύφος...

6 σχόλια:

Kolaz Guy είπε...

Even Thought song: Love it είτε acoustic version είτε κανονική ;) Χαιρετώ !!!

dazed είπε...

Φίλε escapist, είναι στο repeat απ' το πρωί...
δεν είναι σαν τα 2 προηγούμενα, αλλά σίγουρα ακούγεται ευχάριστα :)

The Escapist είπε...

Etsi akrivws einai..dn nomizw na uparxoun tragoudia san to ''Enjoy the Ride'' h to ''Gained the World'', alla uparxei pali h Skye kai genikotera akougetai kathe mera pio euxarista..

Bustart είπε...

Η Skye εβγαλε μόνη της καλύτερο δίσκο πέρσυ.. (Keeping Secrets). Το Easier Said Than Done είναι όμως κομματάρα και μαζί με τα 3 πρώτα είναι τα καλύτερα του δίσκου. Αν είχε κι άλλα 2-3 τέτοια θα ήταν δισκάρα. Πάντως έχεις δίκαιο, σε κερδίζει με τις επαναλαμβανόμενες ακροάσεις..προς το παρόν ψηφίζω Dive Deep.

The Escapist είπε...

Thanx gia thn plhroforia! Apo thn Skye exw akousei to ''Mind How You Go'' prin kati xronia kai to vrhka arketa kalo..gia to ''Keepin Secrets'' dn eixa akousei...tha to tsekarw.

Comfis είπε...

Το άκουσα πρόσφατα και πιστεύω είναι όντως ότι πρέπει για το καλοκαιράκι! Σούπερ η Skye, ωραίες οι κιθάρες, δεν με πείραξε που δεν ραπάρισαν πολύ! Γενικά μιααα χαράαα! Να τσεκάρουμε λοιπόν και το δίσκο της Skye!!

Δημοσίευση σχολίου