Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
A Single Man (Ένας Άνδρας Μόνος)
Δράμα, Η.Π.Α 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 18 Φεβρουαρίου)
Υπόθεση: Ο George (Colin Firth) είναι ένας μεσήλικας, ομοφυλόφιλος καθηγητής κολεγίου που βλέπει τον εαυτό του να αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συντρόφου του. Έχοντας αποφασίσει να αυτοκτονήσει, εμείς παρακολουθούμε τις σκέψεις, τις μνήμες, τα γεγονότα και τις συναντήσεις του την τελευταία ημέρα της ζωής του...
Το ''A Single Man'' θεωρώ ότι είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ένα αυθεντικό, κινηματογραφικό έργο τέχνης. Σκηνοθέτης είναι ο διακεκριμένος σχεδιαστής του οίκου Gucci Tom Ford, που και εδώ τα πάει περίφημα.
Χωρίς να έχω κάτι με τους ομοφυλόφιλους, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους, απεχθάνομαι να βλέπω έντονες, προσωπικές τους στιγμές τόσο έξω στην καθημερινότητα, όσο και επί της οθόνης. Το ''A Single Man'' ξεφεύγει από τα παραπάνω δεδομένα, και ουδέποτε προκαλεί με ''ακατάλληλες'' εικόνες τον μέσο θεατή. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει, η θεματική του ξεπερνάει τα όρια του φύλου, και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την σχέση του με την μοναξιά. Συγκεκριμένα, το πώς μπορεί να διαχειριστεί κάποιος την τραγική απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, το νόημα της ζωής που φαινομενικά εκλείπει και τα καθημερινά πρόσωπα και πράγματα που μέσα από αυτά ξαναβρίσκουμε το κουράγιο για να συνεχίσουμε την ζωή μας.
Όπως τόνισα και στην αρχή, η ταινία οπτικά είναι ένα αριστούργημα. Η ποίηση ξεπροβάλει τόσο μέσω της κλασικής μουσικής, όσο και μέσω των δυνατών εικόνων. Και οι συναισθηματικά φορτισμένες, δεξιοτεχνικά κεντημένες εικόνες είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του δράματος. Οι αποχρώσεις αυτών των εικόνων, πάντα με μια νοσταλγική 60s αίσθηση, μεταβάλλονται ανάλογα με την συναισθηματική φόρτιση και τον ψυχισμό του πρωταγωνιστή, και η τεχνική του slow motion και τα πολλαπλά ασπρόμαυρα flashbacks αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα. Με όλα τα παραπάνω (σκηνικά, ενδυμασίες) ο Tom Ford αποδεικνύει το εκλεπτυσμένο του γούστο και επί της μεγάλης οθόνης.
Tέλος, έχοντας εξασφαλισμένο το τεχνικό κομμάτι της ταινίας, αφήνει στον πρωταγωνιστή Colin Firth, σ
τον ρόλο της ζωής του, να δώσει νόημα, συναίσθημα και ουσία στις παραπάνω εικόνες. Και αυτός, με τις κινήσεις του, τις εκφράσεις του προσώπου του, και με την γενικότερη παρουσία του τα καταφέρνει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου