Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Oscars 2009 - Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον


Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς την έχετε ακούσει και είναι γνωστό ότι αποτελεί το μεγάλο φαβορί να σαρώσει τα φετινά Oscar.Εγώ κατάφερα (επιτέλους) και την είδα μόλις προχθές.
Το 'The curious case of Benjamin Button' του David Fincher (Se7en,Fight Club) είναι υποψήφιο για 13 Oscars(μεταξύ αυτών της Καλύτερης Ταινίας κ' του Α' Ανδρικου Ρόλου στον B.Pitt).
Το σενάριο βασίζεται πάνω σε μία μικρή νουβέλα του 1920.

''Γεννήθηκα κάτω από περίεργες συνθήκες''
Έτσι ξεκινά η αναδρομή της ιστορίας ενός 'ιδιόρρυθμου' (από βιολογικής πλευράς) ατόμου,του Μπέντζαμιν.Γεννήθηκε 80 χρονών και καθώς περνούσαν τα χρόνια αυτός γινόταν όλο και νεότερος,πεθαίνοντας ως βρέφος.Κατά τη διάρκεια της ζωής του γνωρίζει ανθρώπους,ανακαλύπτει νέα μέρη,ερωτεύεται και απογοητεύεται,έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο και άλλα συναισθήματα που ξεπερνούν την έννοια του χρόνου..

Ναι το παραδέχομαι,η ταινία με τα 'γεμάτα' 166 λεπτά της καταντά λίγο κουραστική.Για να τη δείς,πρέπει εξ'αρχής να το έχεις πάρει απόφαση ότι θέλεις να την παρακολουθήσεις ολόκληρη.
Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο στο οποίο αναφέρονται οι περισσότεροι κριτικοί (όπως ο Κουτσογιαννόπουλος,ο τύπος που βλέπουμε στην Μενεγάκη) και διαπίστωσα και εν μέρη και εγώ, είναι ότι ο τρόπος παρουσίασής της είναι λίγο ψυχρός και μονοδιάστατος,χρησιμοποιώντας τον πρωταγωνιστή κυρίως ως παρατηρητή και όχι τόσο ως ενεργό ατόμο.Επίσης, η ιστορία δεν είναι τόσο απίστευτη από την σκοπιά των γεγονότων και εμπειριών που έζησε ο πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια της ζωής του.Είναι απίστευτη και ιδιαίτερη εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Μπέντζαμιν ζεί την ζωή του ανάποδα.
Παρόλο τα παραπάνω αρνητικά στοιχεία η ταινία είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη.Μας μιλάει για ένα άτομο,που έμαθε να ζεί τις στιγμές αγνοώντας την αίσθηση του χρόνου,ικανός να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα περισσότερα αγαπημένα του πρόσωπα θα πεθάνουν πριν από αυτόν.
Σίγουρα η ταινία πιστεύω ότι δεν δικαιολογεί τον τόσο μεγάλο ντόρο πού έχει γίνει γύρω της,αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μία απο τις ταινίες της χρονιάς.Εν'ολίγοις αποτελεί ένα υπέροχο ταξίδι,μία ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία, με εκπληκτική την αίσθηση της εικόνας και μιάς πανέμορφης Kate Blanchet..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου