Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Oscars 2009 - The Reader (Σφραγισμένα Χείλη)


Η ταινία 'Τα σφραγισμένα Χείλη'(προτιμώ τον αγγλικό τίτλο The Reader) είναι υποψήφια για 5 Oscars (μεταξύ άλλων Καλύτερης Ταινίας κ' Καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου).Σκηνοθετημένη από τον Stephen Dalry (The Hours) βασίζεται στο γερμανικό best-seller του Schlink 'Der Vorleser'.

Εξαρχής η αφήγηση ακολουθεί τις αναμνήσεις του Μάικλ (Ralph Fiennes),που γύρω στο 1995,αναπολεί τον πρώτο έρωτα της ζωής του.Κατ'αυτόν τον τρόπο μεταφερόμαστε στην μεταπολεμική Γερμανία του 1956 όπου ο Μάικλ (David Kross),ως έφηβος,ερωτεύεται την μεσήλικη Χάνα (Kate Winslet).Το αποτέλεσμα είναι να συνάψουν μία κρυφή ερωτική σχέση.Κάποια στιγμή όμως,η Χάνα εξαφανίζεται και ο Μάικλ πληγώνεται.Τα χρόνια περνούν και 8 χρόνια αργότερα,ο νεαρός τώρα πλέον ως φοιτητής νομικής σχολής,παρακολουθεί μία δίκη όπου δικάζονται πρώην δεσμοφύλακες ναζί.Ξαφνικά πέφτει από τα σύννεφα όταν βλέπει να κάθεται στο εδώλιο των κατηγορούμενων η Χάνα,και έτσι αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια το ένοχό της παρελθόν που καλά έκρυβε όταν ήταν μαζί με τον Μάικλ..

Η ταινία πιστεύω θέλει να δείξει πόσο πολύπλοκη (κάτω από ειδικές περιστάσεις,εδώ ο Ναζισμός) μπορεί να είναι η ανθρώπινη ηθική.Συγκεκριμένα,βάζει τον θεατή σε σκέψεις για το πού βρίσκονται τα όρια μεταξύ της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης.
Βέβαια, στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η ταινία κυρίως αποτελεί μία πολύ καλή ρομαντική,συναισθηματική νουβέλα και όχι τόσο ένα ιστορικό δράμα που θέλει να μας δείξει την βαρβαρότητα και την απανθρωπιά που επικρατούσαν υπό την κυριαρχία του Χίτλερ.
Άλλωστε,παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια και από τον γερμανικό κινηματογράφο (που ανθίζει τα τελευταία χρόνια),αλλά και από τον αγγλό-αμερικανικό παράγονται εξαιρετικές ταινίες που έχουν ως θεματικό πλαίσιο,την Ναζιστική Γερμανία και τα εγκλήματά της (Οι ζωές των άλλων,Το κύμα,The Boy in the stripped Pyjamas).
Εντύπωση μου προκάλεσε η έντονη κριτική και επίθεση που δέχτηκε ο σκηνοθέτης από εβραικούς κύκλους όπως διάβασα σε διάφορες σελίδες.Τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να εξανθρωπίσει το 'τέρας' Χάνα..
Τέλος,όσον αφορά την ίδια την ταινία,εξαιρετική η ερμηνεία της Kate Winslet,που την παρατηρούμε να προσπαθεί να κρατήσει καλά κρυμμένο το μαύρο παρελθόν της.Επίσης,μου άρεσε πολύ ο μόλις 18 χρονός David Kroos,στον ρόλο του έφηβου Μάικλ.Στο τεχνικό μέρος η φωτογραφία και το μοντάζ είναι έξοχα γυρισμένα κατά την ιστορική περιήγηση που ακολουθεί η ταινία.

Imdb: 7,8/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου