Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Oscars 2009 - Slumdog Millionaire


Με αφορμή την 81η Απονομή Βραβείων Oscars που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζω απο εδώ τις επόμενες μέρες τις ταινίες που είναι υποψήφιες να κερδίσουν και τις οποίες έχω δει και μου άφησαν μια θετική εικόνα.

Όσον αφορά το Slumdog Millionaire, μια ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Danny Boyle (γνωστός απο ταινίες οπως το Trainspotting και το The Beach),έχει προταθεί για 10 Oscars (μεταξύ άλλων καλύτερης ταινίας κ καλύτερης σκηνοθεσίας) και έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ήδη 26 άλλα βραβεία.
Όλα ξεκινάνε από έναν νεαρό ινδό παίκτη τον Jamal που διαγωνίζεται στο γνωστό τηλεπαιχνίδι "Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος".Ο Jamal τα πηγαίνει απρόσμενα καλά και ως φτωχό και αμόρφωτο παιδί φτάνει εώς την τελική ερώτηση και έτσι ένα βήμα πριν την πλούσια αμοιβή των 20.000.000 ρουπίων,πραγμά το οποίο δεν είχαν καταφέρει ούτε επιστήμονες.Έτσι όμως κινεί τις υποψίες των διοργανωτών για απάτη και καταλήγει (πριν απαντήσει στην τελική ερώτηση) να ανακρίνεται.Μέσα απο την διαδικασία της ανάκρισης γνωρίζουμε τα δύσκολα παιδικά χρόνια και τις περιπέτειες του Jamal που μεγάλωσε σε ινδικά slums (παραγκογειτονιά) και διαπιστώνουμε ότι οι σωστές απαντήσεις που έχει δώσει είναι βγαλμένες από την σκληροτράχηλη ζωή του..
Το αξιοσημείωτο σε αυτήν την ταινία είναι ότι ο Danny Boyle κατάφερε (με ελάχιστο budget) να δημιουργήσει μια άρτια (σε όλους τους τομείς) ταινία χρησιμοποιώντας εξ'ολοκλήρου άπειρους,ερασιτέχνες και μικρούς σε ηλικία ινδούς ηθοποιούς.
Δημιουργεί έντονες στιγμές συναισθηματικής φόρτισης ενοποιώντας το κοινωνικό κομμάτι της ταινίας (παιδιά των φαναριών) με το προσωπικό (love story του Jamal και της Melika).
Τα παράπανω συνοδεύονται απο όμορφες σκηνές με τα ανατολίτικα τοπία της Βομβάης και απο μια συμπαθητική μουσική επένδυση που συνδυάζει παραδοσιακούς ανατολίτικους ήχους,την σημερινή ποπ κουλτούρα της Βομβάης και το σύγχρονο hip hop (M.I.A.).
Πιστεύω πως η ταινία θα είναι ο μεγάλος νικητής τών φετινών βραβείων Oscar και την προτείνω ανεπιφύλακτα.Με ενθουσίασε και εμένα παρ'όλου που μέχρι τώρα αντιπαθούσα ταινίες με ανατολίτικο περιεχόμενο και μ'έκανε να αναθεωρήσω αυτήν την στάση μου.
Στην Ελλάδα θα προβληθεί στις αίθουσες από 5 Μαρτίου 2009.

Imdb: 8,7/10

1 σχόλια:

Greg είπε...

Nice!...Ante kalh arxh

Δημοσίευση σχολίου