Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

The Ghost Writer (Αόρατος Συγγραφέας)


Δραματική/Θρίλερ, Γαλλία/Γερμανία/Βρετανία 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου 2010)

Υπόθεση: O πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Adam Lang (Pierce Brosnan), μετά από την έντονη, διεθνή κριτική που δέχεται, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ερημικό νησί στις Η.Π.Α. Εκεί σκοπεύει να γράψει την αυτοβιογραφία του έχοντας ως βοηθό έναν σύμβουλο. Ο τελευταίος βρίσκεται νεκρός υπό μυστήριες συνθήκες, και έτσι ένας ''αόρατος'' συγγραφέας (Ewan McGregor) αναλαμβάνει να βοηθήσει στην συγγραφή της αυτοβιογραφίας...

Ο εκκεντρικός δημιουργός Roman Polanski, παρά τα νομικά προβλήματα που τον βασανίζουν, υπογράφει ένα πραγματικό αριστούργημα, ένα εγκεφαλικό πολιτικό/αστυνομικό θρίλερ παλιάς κοπής. Το ''The Ghost Writer'', βασίζεται σε best-seller μυθιστόρημα που μπλέκει πολιτικές συνωμοσίες με την ερωτική ίντριγκα.
Το σενάριο ξετυλίγεται δεξιοτεχνικά μπροστά στα μάτια του θεατή και έχει την ικανότητα, και με βοήθεια του απρόβλεπτου χαρακτήρα του, να χτίζει και να κορυφώνει την ένταση και το σασπένς.
H σκηνοθεσία και το κοφτερό μοντάζ δημιουργεί μια χιτσκοκική ατμόσφαιρα, και το σκοτεινό νησί φαντάζει ως ο τέλειος τόπος του εγκλήματος.
Ο Polanski, χωρίς να ξεφεύγει σε σεναριακά κλισέ ή σκηνοθετικές και ερμηνευτικές ευκολίες, τα χώνει ευθέως στο διεθνές πολιτικό σύστημα, τις αμφιλεγόμενες μεθόδους της CIA και την πελατειακή σχέση μεταξύ Η.Π.Α.- Βρετανίας.
Έχοντας ως κεντρικό άξονα τoν συγγραφέα ''φάντασμα'', είναι αυτός που τελικά ξεδιπλώνει το πολιτικό σκάνδαλο και την μυστικό παρελθόν του πρωθυπουργού και της συζύγου του. Όλα αυτά απεικονίζονται προσεγμένα στην οθόνη, χάρη στο δημιουργικό ταλέντο του Polanski, αλλά και τις απρόβλεπτα φοβερές ερμηνείες των McGregor και Brosnan.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου