Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Toy Story 3 (Η Ιστορία των Παιχνιδιών 3)


Αnimation, Η.Π.Α. 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου)

Υπόθεση: O Andy πλέον μεγάλωσε και ετοιμάζεται να αφήσει το σπίτι, την οικογένεια και τα παιχνίδια του για να σπουδάσει σε κολλέγιο. Έτσι η παρέα του Woody, του Βuzz Lightyear και των άλλων ανησυχούν για το αβέβαιο μέλλον τους. Τελικά θα βρεθούν σε έναν παιδικό σταθμό, όπου ξανά μετά από πολλά χρόνια θα φανούν χρήσιμοι ως παιχνιδομηχανές για τα μικρά παιδιά. Ενώ φαινομενικά ο παιδικός σταθμός μοιάζει σαν επίγειος παράδεισος για την παιχνιδοπαρέα, κρύβει μια ''δαιμονική'' όψη και πολλούς κινδύνους...

To 1995 η Pixar άλλαξε τον κινηματογραφικό κόσμο των animation και παρουσίασε το ''Toy Story''. 15 χρόνια αργότερα η τριλογία ολοκληρώνεται με το ''Toy Story 3'', η συγκίνηση και το γέλιο που βγάζει η τρελή παιχνιδοπαρέα σε μικρούς και μεγάλους θα μείνει όμως ανεξίτηλη. Εγώ προσωπικά ανήκω στην ''Toy Story'' γενεά και στην εποχή που τα παιδιά ακόμη έπαιζαν με αυτοκινητάκια και ανθρωπάκια και συνδέονταν μαζί τους, και όχι αποκλειστικά με τα κάθε λογής ''άψυχα'' playstation όπως συμβαίνει στις ημέρες μας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η ταινία θα συνεπάρει και θα συγκινήσει παιδιά και θεατές μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πιτσιρικάδες δεν θα την βρούν ευχάριστη.

Όσον αφορά το ίδιο το animation, και όπως άλλωστε η Pixar μας έχει καλομάθει, το τεχνικό κομμάτι είναι αψεγάδιαστο. Γενικότερα, ο Woody και οι άλλοι μέσω της παρουσίας, των φωνητικών, αλλά και των κινήσεών τους βγάζουν πλούσιες δόσεις συναισθήματος και δράσης. Οι νέοι χαρακτήρες που γνωρίζουμε όπως η αθώα Barbie, o metrosexual Κen και ο κακός αρκούδος Lotso είναι εξίσου καλοσχεδιασμένοι και συμπληρώνουν το παζλ των καλών και των κακών της υπόθεσης. Κατά αυτόν τον τρόπο η ταινία λειτουργεί σαν μικρογραφία της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον υπερκαταναλωτισμό, την εξουσία και την απληστία. Έτσι οι δημιουργοί μέσω ενός γλυκού και πανέμορφου animation περνάνε πολλά μηνύματα τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους θεατές.
Επιπλέον το προσεγμένο σενάριο, γρήγορο στην εξέλιξή του και με ουσιαστικές ανατροπές, συμβάλει σταθερά στην κορύφωση της αγωνίας, την λύτρωση και τις πολλαπλές συγκρούσεις των χαρακτήρων. Το κωμικό στοιχείο εμπλέκεται με το συναισθηματικό δημιουργόντας ένα πλήθος συναισθημάτων.
Γενικά το ''Toy Story 3'', ως το πιο ώριμο μέρος της τριλογίας, μιλάει για την εξέλιξη και τον ρόλο του παιχνιδιού στο πέρας του χρόνου, και το πώς η χρησιμότητά του επηρέαζει τον ψυχισμό και τον χαρακτήρα των παιδιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου