Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Greenberg (Δεν Σκέφτομαι, Άρα Υπάρχω)


Δραματική, Η.Π.Α. 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 15 Απριλίου)

Υπόθεση: O Roger Greenberg (Ben Stiller) είναι ένας άνεργος μεσήλικας με ψυχολογικά προβλήματα που ζει στην Νέα Υόρκη. Όταν η οικογένεια του αδερφού του πηγαίνει διακοπές, αυτός μετακομίζει προσωρινά στο Λος Άντζελες για να προσέχει το σπίτι και τον σκύλο τους. Εκεί γνωρίζει και την προσωπική βοηθό της οικογένειας και έτσι μια ιδιόμορφη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους...

Το ''Greenberg'' είναι άλλο ένα διαμαντάκι του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου. Δημιουργός είναι ο Noah Baumbach, που μετά το πολύ καλό ''The Squid and the Whale'' υπογράφει άλλο ένα αξιόλογο έργο.
Η ταινία αναπτύσσεται γύρω από έναν εκκεντρικό 40άρη, που κουβαλάει κάθε είδος προβλήματα από το παρελθόν, τις ερωτικές και τις οικογενειακές τους σχέσεις. Σαρκαστικός, μίζερος, γκρινιάρης και κυνικός ζει στο παρελθόν και αγνοεί χαρακτηριστικά το παρόν. Το ενδιαφέρον του θεατή για αυτόν ξεκινάει άμεσα και κορυφώνεται στο τέλος του δράματος. Αυτόν τον αντιήρωα τον ενσαρκώνει απρόσμενα επιτυχημένα ο Ben Stiller, έτσι όπως λίγες φορές τον έχουμε δει στην οθόνη. Αυτή τη φορά σε έναν δραματικό ρόλο, και όχι στους συνήθεις κωμικούς τους ρόλους.
Εγκεφαλική και υπαρξιακή, όχι όμως και ακαταλαβίστικη, αλλά ρεαλιστική, απεικονίζει την αμερικάνικη εκδοχή του midlife crisis τόσο από την οπτική γωνία του Roger, όσο και από την κάπως πιο νέα βοηθό Florence (Greta Gerwig). Γενικότερα πρόκειται για την απεικόνιση ενός δυσλειτουργικού ρομάντζου δύο χαμένων ψυχών, και την (ψυχα)νάλυση πέρι χαμένων ευκαιριών, ανεκπλήρωτων ονείρων και μελλοντικών προοπτικών...

2 σχόλια:

Comfis είπε...

Λοιπόν ετούτο το είδα στο σινεμά για τους λόγους που πάνω κάτω αναφέρεις και συ στο ποστ σου (ανεξάρτητος κινηματογράφος)!

Τελικά δεν μπορώ να πω ότι το απόλαυσα! Ο στήλερ έδειξε μια λίγο διαφορετική πτυχή του ταλέντου του και αυτό φυσικά μου άρεσε. Ο ρεαλισμός της ταινίας επίσης μου άρεσε. Απλά η πραγματικότητα μερικές φορές δεν μπορεί να παρασύρει τον θεατή (αυτό έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση με μένα)

The Escapist είπε...

Dn kserw aplws olo auto to melagxoliko ufos ths tainias kai h indie aisthitikh me kerdisan gia ta kala...

Δημοσίευση σχολίου