Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Submarine


Drama/Comedy, UK/USA 2010
Release Date: - , Richard Ayoade

Υπόθεση: O 15χρονος Ουαλός Οliver Tate (Craig Roberts) δεν είναι ένας έφηβος όπως κάθε άλλος. Η ζωή του αλλάζει ριζικά όταν ερωτεύεται την εκκεντρική συμμαθήτριά του Jordana (Yasmin Paige), αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να σώσει και τον γάμο των γονιών του...

Το "Submarine" είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Richard Ayoade, που μέχρι τώρα ήτανε γνωστός για την σκηνοθετική δουλειά του σε βιντεοκλίπ των Arctic Monkeys. Η ταινία αποτελεί μια καθαρόαιμη, ανεξάρτητη dramedy, από αυτές που έχουν την στόφα να γίνουν cult και αγαπιούνται από συγκεκριμένη μερίδα θεατών.
Με ένα πιο στιβαρό σενάριο, το "Submarine" θα μπορούσε να αγγίξει την αξία του "(500) Days of Summer", αλλά δυστυχώς η ταινία δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό και παραμένει κάπως "αφηρημένη" στα μάτια του κοινού. Από εκεί και έπειτα, έχει γίνει τρομερή δουλειά από τον Richard Ayoade, τόσο στην φωτογραφία, όσο και στο μοντάζ και την σκηνοθεσία. Ταινία, που οπτικά τουλάχιστον δύσκολα ξεχνάς. Η μουντή Ουαλία, οπτικοποιείται με τα πιο νοσταλγικά, πανέμορφα, γλυκόπικρα χρώματα. Πέρα από το μάτι, ικανοποιείται και το αυτί. Για το τελευταίο υπεύθυνος είναι ο Alex Turner, που έκανε ένα διάλειμμα από τους Arctic Monkeys, και επιμελήθηκε με ιδιαίτερο μεράκι, ταλέντο και αυστηρά ρομαντική διάθεση το soundtrack της dramedy που αξίζει να τσεκάρεις αν δεν το έχεις κάνει ήδη (post εδώ). Tέλος, θετική εντύπωση προκαλεί και η εκκεντρική της αφήγηση, χαρακτηριστική βέβαια για ανεξάρτητα ταινιάκια του είδους.
H ιστορία του πιτσιρικά της υπόθεσης δεν είναι από την φύση της κάτι το ιδιαίτερο. Η περίεργη φυσιογνωμία και η φαντασιόπληκτη προσωπικότητά του δίνουν αυτό το ξεχωριστό άρωμα σε όλη την ιστορία. Περισσότερο πρόκειται για την ισορροπία που καλείται να βρει ο 15χρονος, μεταξύ της προσωπικής του ζωής και τον ρόλο του μέσα στην οικογένεια.
Όπως και να έχει, παρόλο που το "Submarine" δεν χαρακτηρίζεται από σεναριακές εκπλήξεις και ανατροπές, αποτελεί μια ιδιαίτερη κινηματογραφική πρόταση, για τους λάτρεις του ανεξάρτητου κινηματογράφου, και όχι μόνο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μου αρεσε παρα πολυ η ταινια! απο τις πιο ευχαριστες και αναλαφρες που ειδα τελευταια, απορω απο που ενημερωνεσαι για τετοιου ειδους ταινιες

The Escapist είπε...

Tην συγκεκριμένη την ανακάλυψα μέσα από το soundtrack που άκουσα πριν μερικους μήνες,αλλά γενικά τέτοιες τις βρίσκω από εδώ και από εκεί! όντως ευχάριστη και ανάλαφρη, οτι πρέπει για αυτόν τον καιρό!

Δημοσίευση σχολίου