Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Bon Iver - Bon Iver


Indie Folk, LP
Release Date: 21/06/2011, Jagjaguwar

Ήτανε το 2008 όταν πρωτοδιάβασα για έναν μουσικό ονόματι Justin Vernon, που απομονώθηκε σε ένα αγροτόσπιτο στα βουνά της αμερικανικής επαρχίας, κάθησε και επεξεργάστηκε τον πρόσφατο χωρισμό του και με πηγή έμπνευσης το παραπάνω γεγονός έγραψε το "For Emma, Forever Ago". Mόνο και μόνο για αυτό το πιπεράτο background φυσικά κάθησα και άκουσα το πρώτο του πόνημα. Και ναι, ήτανε ένας δακρύβρεχτος, γεμάτος πόνο δίσκος. Και όμως, τραγούδια όπως τα "Skinny Love", "For Emma" και "Flume" αμέσως ξεχώρισαν για τον απίστευτο λυρισμό τους και για την εξαιρετική μεταφορά ενός αγνού, ταπεινού, βαθιά ανθρώπινου συναισθήματος, που ο καλλιτέχνης εξέφραζε μέσω των στίχων και της πονεμένης μουσικής του. Όσο και μελοδραματικός να ήτανε ο ηχητικός τόνος των Bon Iver, ήτανε αυθεντικός.
Και φθάνουμε στο σήμερα, και ο Justin Vernon συνεχίζοντας το project του Bon Iver βγάζει τον δεύτερο, ομώνυμο δίσκο του. Πιθανόν να έχει πλέον μετά από αυτά τα χρόνια ξεπεράσει τον τότε χωρισμό του, αλλά ο ήχος του πλέον είναι αναγνωρίσιμος. Σαφώς και η μουσική αυτή τη φορά ακούγεται ένα κλικ πιο αισιόδοξη, με τις πρώτες φωτεινές ηλιαχτίδες σιγά σιγά να ξεπροβάλλουν. Επιπλέον, μια ταξιδιάρικη αύρα σκεπάζει το μουσικό σύνολο, όχι με την στενή έννοια, αλλά περισσότερο με την διανοητική.
Οι Βοn Iver μπορεί αυτή τη φορά να μην είναι τόσο σπαρακτικοί, συνεχίζουν όμως να ακούγονται αθεράπευτα ρομαντικοί, βαθύτατα μελωδικοί και λυρικοί, να σου βγάζουν το στοιχείο του αυθεντικού, και όχι του επιτευδευμένου. Και θεωρώ πως αυτή η "χλιαρή" μετατόπιση τους βοηθά να ολοκληρώσουν, να "γεμίσουν" τον ήδη μουσικά και συναισθηματικά πλούσιο ήχο τους, χαρίζοντάς μας για μια ακόμη φορά έναν εξαιρετικό δίσκο.
Άκου: "Calgary", "Holocene", "Perth"..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου