Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Barney's Version (O Τρόπος του Μπάρνεϊ)


Drama, Canada/Italy 2010
Release Date: 03/03/2011, Richard J. Lewis

Υπόθεση: H ταραχώδης και γεμάτη ζωή του επιπόλαιου, εγωπαθή γυναικά Barney Panofsky (Paul Giamatti), που φθάνοντας στα 60 του είναι πλέον έτοιμος να την εξιστορήσει...

Είναι μερικοί ηθοποιοί που απλά το έχουν. Αναλαμβάνουν έναν ρόλο και δεν αρκούνται απλά στο να τον υποδυθούν, απλά να τον ντυθούν, αλλά τον βιώνουν, τον βάζουν μέσα τους. Και ο Paul Giamatti είναι ένας τέτοιος ηθοποιός, το έχει δείξει και στο παρελθόν και το αποδεικνύει και εδώ.
Στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται πλήρως με τον κυνικό και αυτοκαταστροφικό Barney, και κουβαλάει ολόκληρη ταινία στις πλάτες του με αποτέλεσμα στο τέλος να την απογειώνει. Άλλωστε το "Barney's Version" είναι αυτό που λέμε "δράμα χαρακτήρων", όπου η ανάπτυξη, η εμβάθυνση και η εξέλιξη του κεντρικού χαρακτήρα έχει πρωτεύον θέση και αξία. Ένας χαρακτήρας που μέσα από την τραγικότητά του και τις λανθασμένες αποφάσεις καταφέρνει να συγκινήσει και παράλληλα να εξοργίσει τον θεατή.
Στην εξιστόρηση της ζωής του κύριο ρόλο παίζουν οι τρεις γυναίκες που παντρεύτηκε, με την τρίτη σύζυγο (Rosamund Pike) να κατέχει την σημαντικότερη θέση στην ζωή του και να είναι υπεύθυνη και για την τραγική έκβαση της υπόθεσης. Οι υπόλοιπες γυναίκες αναλαμβάνουν την κωμικοτραγική παρένθεση στην ζωή του, ενώ η παρουσία και απουσία του κολλητού του φίλου δίνει μια δόση μυστηρίου σε όλο το μήκος του δράματος. Παράλληλα, ο πατέρας του (Dustin Hoffman) είναι ο μόνος που του στέκεται και δείχνει να τον καταλαβαίνει. Όλοι οι παραπάνω θα επηρεάσουν, είτε θετικά, είτε αρνητικά, ριζικά ή ανώδυνα την πορεία του Barney σε ένα παρορμητικό, πολυτάραχο και συναισθηματικό ταξίδι που δύσκολα θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Και αυτό γιατί αφήνει τον ρεαλισμό και την σκληρή και συνάμα γλυκόπικρη όψη της ζωής να μπούνε στο σενάριο και δεν χτίζεται μέσα σε τυποποιημένα κινηματογραφικά καλούπια, πράγμα που την κάνει να είναι απολαυστική, ζωηρή και αληθινή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου