Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Arctic Monkeys - Suck It and See


Indie Rock, LP
Release Date: 07/06/2011, Domino Records

"Suck It and See" ονομάζεται το τέταρτο πόνημα των Βρετανών indάδων Arctic Monkeys και σε αφήνει άφωνο από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις το εξώφυλλο. Τόσο πολύ που οι Αμερικανοί ένιωσαν προσβεβλημένοι, χαρακτήρισαν αγενές και προκλητικό τον τίτλο του δίσκου και τον κάλυψαν με ένα ξενέρωτο αυτοκόλλητο.
Θεωρώ πως είναι ενδιαφέρον από μουσικής πλευράς να δούμε τα ηχητικά μονοπάτια που ακολουθεί αυτή τη φορά ο πολυμήχανος Alex Turner και η παρέα του. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή πλεύσης έγινε το 2008, μετά από δύο βρετανικά, έντονα κιθαριστικά και up-tempo άλμπουμ, μέσω του μελαγχολικού, ρομαντικά ρετρό side project του Turner ονόματι The Last Shadow Puppets και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Την ίδια περίπου συνταγή ακολούθησε το 2009, αυτή τη φορά με τους Monkeys, συνδυάζοντας μαεστρικά τις γρήγορες κιθάρες με τις γοητευτικές μελωδίες και βάζοντας πάνω σε όλο αυτό μια σκοτεινή μουσική απόχρωση. Μάλλον ήτανε θέμα κατάλληλης δοσολογίας, και ο συνδυασμός των παραπάνω συστατικών έκαναν το "Humbug" αγαπημένο άλμπουμ.
Και σε αυτό το τελευταίο το "Suck It and See" δείχνει να χωλαίνει. Φυσικά στο σύνολό του είναι μια χαρά αλμπουμάκι, και ακούγεται πολύ ευχάριστα, αλλά εδώ δεν μιλάμε για το ντεμπούτο μιας νεοεισερχόμενης indie μπάντας, αλλά για τους Arctic Monkeys, που επηρέασαν σημαντικά τον ήχο των 00s. Και στον τελευταίο τους δίσκο συναντάμε βρώμικα κιθαριστικά ξεσπάσματα, ακούμε ρομαντικές μελωδίες και απολαμβάνουμε όμορφες συνθέσεις. Η συνολική αίσθηση όμως είναι μάλλον κάπως αφηρημένη, και δίνει στον θεατή την εντύπωση πως ο προσανατολισμός της μπάντας εν έτη 2011 δεν είναι πια και τόσο ακριβής. Και αν ο δίσκος μου άρεσε πολύ μέχρι ένα σημείο, σταδιακά αρχίζει και κουράζει και τα τελευταία τρία tracks θα μείνουν στην ιστορία ως τις μονοδιάστατες συνθέσεις μιας απολαυστικής μπάντας που ψάχνει να βρεί τον ήχο και το ύφος που θα τους χαρακτηρίζει τα επόμενα χρόνια.
Άκου: "Don't sit down cause' I've moved your Chair", "Library Pictures", "Reckless Serenade"...


1 σχόλια:

cinemakouras είπε...

Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από το 'Humbug', αν και δυστυχώς οι μέρες του ατίθασου rock n roll των Arctic Monkeys έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Θα συμφωνήσω απόλυτα οτι η άισθηση είναι κάπως αφηρημένη, αλλά απ΄την άλλη χρειαζόμαστε και τέτοια album.

Δημοσίευση σχολίου