Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Hobo with a Shotgun


Action/Crime, Canada/USA 2011
Release Date: - , Jason Eisener

Υπόθεση: Ένας άστεγος γέρος (Rutger Hauer) που τον πνίγει το δίκιο, βλέποντας την πόλη του να πνίγεται από την ασταμάτητη βία και την απόλυτη ανομία, αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Με μια κυνηγετική καραμπίνα αρχίζει να καθαρίζει τους δρόμους της πόλης από σαδιστές, βιαστές, εγκληματίες και παιδόφιλους...

Το καναδέζικο "Hobo with a Shotgun" αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ταινίας που διχάζει το σινεφίλ κοινό. Τα στοιχεία που θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν ένα μέρος των θεατών, θα μισήσουν και θα αηδιάσουν oι υπόλοιποι. Το σίγουρο είναι πως η άναρχη βία και η συσχετιζόμενη παράνοια είναι αυτή που προσδιορίζει την πρώτη δουλειά του σκηνοθέτη Jason Eisener.
Όπως και το περσινό "Machete", βασίζεται σε ένα fake trailer το οποίο κέρδισε έναν διαγωνισμό grindhouse ταινιών. Κατ'επέκταση υιοθετεί μια νοσταλγική grindhouse αισθητική με τα έντονα χρώματα να επικρατούν και να προσδίδουν μια ιδιαίτερη σκηνοθετική άποψη. Έτσι μοιάζει αρκετά με τις b-movies των 70s που πλεόν θεωρούνται cult.
O θεατής μπαίνει κατευθείαν στο σουρεαλιστικό περιβάλλον του "Hobo with a Shotgun", όπου σε κάθε γωνία του δρόμου κυριαρχεί το κακό σε οποιαδήποτε μορφή. Η αστυνομία όχι μόνο είναι αμέτοχη, αλλά έχει "βρωμίσει" πλήρως και συνεργάζεται με τον αρχικακό Drake και τους γιούς του. Όλο αυτό το μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν συμπληρώνεται από ωμές σκηνές βίας βουτηγμένες στα headshots, αίματα και σκορπισμένα χέρια και πόδια. Ακραίες και κάφρικες ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη και όλα τα παραπάνω σου αφήνουν μια αίσθηση που σοκάρει. Βέβαια, σπάνια η ταινία προσπαθεί να φανεί σοβαρή, και έτσι παρά το αρχικό και συνεχόμενο σοκ που συνοδεύει την κάθε σκηνή ξεχωριστά, παράλληλα υπάρχει και μια γερή δόση από εκκεντρικό χιούμορ που εμπλουτίζει την κάθε μεμονωμένη στιγμή. Η δικαιοσύνη έρχεται με την δραστηριότητα του άστεγου Hobo, και η εκδίκηση αποτελεί την μόνη λύση που αρέσει και στον θεατή.
Με όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να αποφασίσει αν τελικά θα παρακολουθήσει αυτό το αιματοβαμμένο ντελίριο το οποίο για το είδος του αποτελεί μια πρωτοκλασάτη και ιδιαίτερα ψυχαγωγική ταινία, ή μετανιώσει για την στιγμή που μπήκε σε αυτό το blog και διάβασε τις παραπάνω γραμμές. Δικαιολογώ και σέβομαι και τα δύο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου