Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Shelter (Το Άσυλο)


Μystery/Thriller, USA 2010
Release Date: 31/03/2011, Mans Marlind, Bjorn Stein

Υπόθεση: Η ιατροδικαστική ψυχολόγος Cara Harding (Julianne Moore) είναι απόλυτα πεπεισμένη πως δεν υφίσταται το σύνδρομο της πολλαπλής προσωπικότητας και πως όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η πεποίθησή της αυτή κλονίζεται όταν γνωρίζει έναν εγκληματία ψυχασθενή (Jonathan Rhys Meyers) που παρουσιάζει ιδιαίτερα, διφορούμενα χαρακτηριστικά και εκκεντρική συμπεριφορά. Η εξιχνίαση της παραπάνω υπόθεσης στοιχειώνει την Cara και βάζει σε κίνδυνο την ζωή αυτής και της οικογένειάς της...

Πρόκειται αναμφίβολα για το ποιοτικά δυσκολότερο είδος ταινιών, όπου μέσα από μια σωρεία εύπεπτων, χιλιοπαιγμένων χαζοθρίλερ και ταινιών τρόμου b-movie ξεχωρίζουν κάποιες αξιόλογες προσπάθειες είτε συνολικά, είτε τουλάχιστον μερικώς, όπως τυγχάνει στην περίπτωση του "Shelter".
Με αφετηρία τον τομέα της επιστήμης και μια κατάληξη με ανάλαφρο θρησκευτικό χαρακτήρα, οι δημιουργοί αναλύουν από πολλαπλές πλευρές την φύση του μυστήριου ψυχασθενή, κάποιες φορές πετυχημένα, και κάποιες όχι. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, η ομαλή σεναριακή ροή και η παρουσία του εξαιρετικού Jonathan Rhys Meyers σε συνδυασμό με την εμπειρία της Moore κάνουν το θριλεράκι συμπαθητικό και ενδιαφέρον. Τα πράγματα χαλάνε όταν δειλά δειλά και παράλληλα με τις πολλαπλές προσωπικότητες κάνουν την εμφάνισή τους τα πολλαπλά κλισέ και το ενοχλητικά προβλέψιμο στοιχείο που απογειώνεται με το τραγικό κλείσιμο της ταινίας. Περίεργες μάγισσες βγαλμένες από ένα παράλληλο σύμπαν, ξόρκια και θρησκευτικά τελετουργικά προσθέτουν μπόλικα ίχνη από b-movie, πράγμα το οποίο λειτουργεί αρνητικά, αλλά και θετικά, όπως το δει κανείς.
Συνολικά μάλλον υπερτερούν τα θετικά στοιχεία και κατατάσσουν το "Shelter" στις αρκετά καλές ταινίες του παρεξηγημένου αυτού είδους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου