Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

PJ Harvey - Let England Shake


Alternative Rock/Folk, LP
Release Date: 14/02/2011, Island Records

To "Let England Shake" είναι το 8o πόνημα της Polly Jean Harvey, και κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά το μετριότατο "A Woman a Man Walked by". Aυτή τη φορά η τραγουδοποιός αλλάζει προσανατολισμό και θεματικό άξονα και χτίζει ένα αιματοβαμμένο και αντιπολεμικό μανιφέστο, αφιερωμένο στις βιαιοπραγίες της Μεγάλης Βρετανίας ανά τους αιώνες και την σύγχρονη πολιτική της κατάντια. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα με όλα αυτά...
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η σειρά του μεγάλου καλλιτέχνη να κάνει αυτό το βαθιά πολιτικοποιημένο βρετανικό πόνημα να ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε αυτό που χαρακτηρίζει την PJ Harvey, και αποδεικνύεται έμπρακτα σε παλιότερες δισκογραφικές της δουλειές, είναι η ικανότητα που έχει μέσω της συνθετικής της δεινότητας, της ποιητικής της διάστασης και του πειραματικού της χαρακτήρα να κεντρίσει και στην συνέχεια να κερδίσει τον ακροατή, χτυπώντας κατευθείαν στο συναίσθημα. Κατ'αυτόν τον τρόπο μετατρέπει τα καθαρόαιμα βρετανικά στιχουργικά θέματα του πολέμου, του εθνικισμού και της πολιτικής απαξίωσης σε θέματα που αφορούν τους πάντες, πράγμα που ισχύει και στην πραγματικότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης. Έτσι στην ουσία εκφράζει την ανησυχία της για την παρούσα παγκόσμια πολιτική κατάσταση.
Όπως ακριβώς ο εκκεντρικός θεματικός του άξονας, έτσι και η μουσική του "Let England Shake" μας παρουσιάζεται άλλες φορές αιθέρια και ταξιδιάρικη, ενώ άλλες φορές μας μεταφέρει σε ματωμένα πεδία μάχης παίρνοντας μια άγρια, παθιασμένη και θυμωμένη όψη. Οι κιθάρες, τα φωνητικά και τα έγχορδα (κυρίως το autoharp που η ίδια λανσάρει) συνεργάζονται και ενδυναμώνουν την παραπάνω αίσθηση. Το καλύτερο concept άλμπουμ της νέας χρονιάς μόλις γεννήθηκε και σε περιμένει.
Άκου: "The Words that Maketh Murder", "All and Everyone", "In the Dark Places", "Bitter Branches"..




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου