Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Mammuth (Μαμούθ)


Comedy/Drama, France 2010
Release Date: 24/03/2011, Gustave de Kervern, Benoit Delepine

Yπόθεση: Ο 60άρης Serge Pilardosse (Gerard Depardieu) ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Μόνο που η γυναίκα του ανακαλύπτει πως για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να αναζητήσει τα ένσημα που του λείπουν από παλιές του δουλειές. Έτσι ο Serge ετοιμάζεται για ένα ιδιαίτερο road trip με την σκονισμένη του μοτοσικλέτα σε μέρη της γαλλικής επαρχίας, αλλά και του μακρινού του εσωτερικού παρελθόντος...

Σπουδαίο επίτευγμα ενός πρωταγωνιστή η ικανότητά του να αποδόσει με συναίσθημα, βάθος και πηγαίο αυθορμητισμό τον ρόλο του. Και το γαλλικό "Mammuth" στηρίζεται εξ'ολοκλήρου στον πρωταγωνιστή του, την μακρόχρονη εμπειρία και την μηχανή του, κάνοντας τούτο το κινηματογραφικό βίωμα συνάμα ψυχαγωγικό και μελαγχολικό.
Γυρισμένο αποκλειστικά με φακό 16mm και 8mm, αποκτά ένα ιδιαίτερα ρετρό τόνο, και κάνει έτσι το road trip του Serge στο παρελθόν του πιο συναρπαστικό, ρεαλιστικό και κυρίως νοσταλγικό. Επιπλέον, το πειραματικό του ύφος και οι σουρεαλιστικές του στιγμές προσδίδουν περισσότερη γοητεία στο όλο εγχείρημα.
Το μέσο προς το ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και ανακάλυψης του εαυτού του είναι μια μοτοσικλέτα Μunch Mammuth, που παράλληλα του ανασταίνει ερωτικά φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα του χαρίζει την ζωντάνια ώστε να δει το μέλλον του με περισσότερη αισιοδοξία και λαχτάρα για ζωή.
Μαζί με όλα τα παραπάνω η dramedy συνοδεύεται από μια σατιρική κοινωνική διάθεση, με τα εργασιακά δικαιώματα, την αυτοματοποιημένη εργασιακή ρουτίνα και την απεικόνιση της ανιαρής ζωής ενός συνταξιούχου να την κάνουν εύστοχα επίκαιρη και καυστική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου