Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

127 Hours (127 Ώρες)


Περιπέτεια/Δραματική, Η.Π.Α./Βρετανία 2010 (Release Date: 03/02/2011, Danny Boyle)

Yπόθεση: H αληθινή ιστορία του νεαρού ορειβάτη Αron Ralston (James Franco), που έζησε 127 εφιαλτικές ώρες παγιδευμένος σε μια σχισμή ενός βράχου στην μέση του πουθενά...

Το "127 Hours", που άνοιξε την αυλαία του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και τώρα είναι υποψήφια για 6 Oscars είναι το νέο δημιούργημα του Bρετανού Danny Boyle. Ο Βοyle, και μετά το "Slumdog Millionaire", έχει βρει την συνταγή της επιτυχίας φτιάχνοντας δυναμικές mainstream ταινίες, και καταφέρνει με σχετική ευκολία να μεταπηδά από είδος σε είδος, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα, άρωμα και συναίσθημα σε κάθε τoυ ταινία.
Aυτή τη φορά η ιστορία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, και η έκβαση γνωστή. Έτσι έπρεπε να βρεθούν άλλα στοιχεία που θα έκαναν ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση της ταινίας. Με τον Danny Boyle ως σκηνοθέτη και σεναριογράφο, και έναν James Franco στην καλύτερη και αρτιότερη στιγμή της καριέρας του, το παραπάνω επιτυγχάνεται πλήρως. Η κινηματογράφηση και η φωτογραφία είναι απλά εξαίσιες, με τα φυσικά στοιχεία και τις μαγευτικές τοποθεσίες κυριολεκτικά να ομορφαίνουν και να εμπλουτίζουν την οθόνη και τις αισθήσεις. Η αισθητική προσέγγιση μερικές στιγμές θυμίζει ταχύτατο μουσικό βιντεοκλίπ, ενώ άλλες φορές κλειστοφοβική περιπέτεια τύπου "Buried", με την μουσική επένδυση να έχει πάντοτε μια δυναμική και έντονη παρουσία. Για όλα τα υπόλοιπα υπεύθυνος είναι ο James Franco, που με εκπληκτική ικανότητα μεταπηδά στις διαφορετικές ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις στις οποίες τον ωθεί η απειλή του θανάτου, χωρίς να καταντά ποτέ υπερβολικός ή μη ρεαλιστικός. Η ταινία χτίζεται πάνω του, και αυτός με τις εκφράσεις, τα λόγια και την στάση του όχι μόνο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, αλλά ξεπερνά τον εαυτό του.
Μια ταινία για την επιβίωση, για την αδρεναλίνη, την όρεξη και την ενέργεια για ζωή. Για τα άγνωστα ψυχικά αποθέματα που καθένας μας κρύβει μέσα του, και στην κατάλληλη, ακραία στιγμή επιστρατεύονται. Ένα είναι βέβαιο, το "127 Hours" δεν θα μελαγχολήσει τον θεατή, αλλά θα του δώσει νέα όρεξη, νέα ώθηση για την περιπέτεια της ζωής.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου