Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Cyrus (Ο φίλος της μαμάς μου)

Κωμωδία, Η.Π.Α. 2010, (Release Date: 2/12/2010, Jay and Mark Duplass)

Yπόθεση: Ο John (John C. Reilly) γνωρίζει την Molly (Marisa Tomei) και την ερωτεύεται. Έτσι επιτέλους ξεφεύγει από την πρώην γυναίκα του και δίνει νόημα στην μίζερη ζωή του. Αυτή ανταποκρίνεται και ανταποδίδει, μόνο που στο σπίτι της υπάρχει ήδη ένας απαιτητικός άντρας, ο 22χρονος γιος της Cyrus (Jonah Hill)...

Mετά την φεστιβαλική περίοδο γυρίζω σελίδα και ασχολούμαι και πάλι γενικότερα με ένα ευρύ φάσμα ταινιών.
Μην ξεγελιέστε από τα λαμπερά hollywoodιανά ονόματα που συμμετέχουν στην ταινία. To "Cyrus" είναι μια μινιμαλιστική, χαμηλών τόνων dramedy σε σενάριο και σκηνοθεσία των Jay και Mark Duplass. Διατηρεί μια low-budget αισθητική, τόσο στην μη λαμπερή κινηματογράφηση, όσο και στις ερμηνείες. Οι τελευταίες παρουσιάζονται τόσο οικείες στα μάτια του θεατή, που σίγουρα θα προκαλέσουν την ταύτιση, την συμπάθεια ή την απόρριψη των χαρακτήρων της ταινίας. Επιπλέον, κατ'αυτόν τον τρόπο δίνεται και μια γερή δόση ρεαλισμού στο όλο δημιούργημα.
Μόνο και μόνο ως σεναριακή βάση το "Cyrus" παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο προσκήνιο ένας νεαρός άντρας, που μάλλον ξέχασε να μεγαλώσει και παραμένει χρόνια έφηβος. Ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο στις μέρες μας. Η ψυχοσύνθεσή του διττή, από την μια αγαπάει και θέλει το καλό για την μαμά, από την άλλη ζηλεύει και παρουσιάζει μια κτητική συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που νιώθει ότι η μητέρα του αρχίζει και βρίσκει την ευτυχία και την αγάπη σε ένα άλλο πρόσωπο, εκτός του εαυτού του. Στον παραπάνω ρόλο ο Jonah Hill είναι κάτι παραπάνω από πειστικός και προσαρμόζεται πλήρως στον χαρακτήρα. Πολύ καλός και ο Reilly στον ρόλο του μεσήλικα άντρα, τον οποίο στο παρελθόν είχα λίγο παρεξηγήσει ερμηνευτικά.
Και τα τρία πρόσωπα χρειάζεται να προσαρμοστούν στα παραπάνω δεδομένα και έτσι σχηματίζεται ένα ιδιαίτερο σχεσιακό τρίγωνο και μια ενδιαφέρουσα ταινία που βγάζει πηγαίο συναίσθημα.

2 σχόλια:

Dimitra είπε...

απο τη στιγμη που ειδα το trailer θελησα να το δω!
ο reilly ειναι πραγματικα ενας πολυ παρεξηγημενος ηθοποιος! ο hill απο την αλλη φαινεται να τα πηγαινει περιφημα! μου αρεσε σε ο,τι εχει παιξει!
χαιρομαι που το εγκρινεις, ηθελα ενα σπρωξιμο :P !!
καλησπερα!!

The Escapist είπε...

καλησπέρα δήμητρα! πιστεύω θα σου αρέσει..διαφέρει στο ύφος από τις περισσότερες dramedy από τις ΗΠΑ..και εγώ δηλώνω μεγάλος φαν του hill, τον reilly τον είχα παρεξηγησει από ταινίες όπως step brothers ή το walk hard...

Δημοσίευση σχολίου