Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

51st T.I.F.F. - Day 9, Saturday 11/12/2010



Cold Weather (Παγωνιά), USA 2010, Aaron Katz

To "Cold Weather" είναι από τις ταινίες που χαίρεσαι να βλέπεις σε φεστιβάλ. Ο Νταγκ, εγκαταλείπει τις σπουδές του και επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Πόρτλαντ, όπου μένει με την αδερφή του. Πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο πάγου και εκεί γνωρίζει τον Κάρλος. Στην ιστορία μπλέκεται και η πρώην του, που βρίσκεται για ύποπτους λόγους στο Πόρτλαντ και απρόσμενα μια μέρα εξαφανίζεται. Έτσι η παρέα ξεκινά την αναζήτησή της...
Το δημιούργημα του Aaron Katz πετυχαίνει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ ενός θρίλερ μυστηρίου και μιας "μαύρης" κωμωδίας. Είναι άκρως ψυχαγωγικό, φρέσκο και ευχάριστο και έτσι του συγχωρείς το κάπως βιαστικό κλείσιμο. Ο πρωταγωνιστής, μεγάλος φαν του Sherlock Holmes, έχει την ευκαιρία να βαδίσει στα χνάρια του ινδάλματός του ερευνώντας την εξαφάνιση της πρώην του. Έτσι εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κατάσταση. Ολόκληρη η υπόθεση, υπό το μουντό και ατμοσφαιρικό φόντο του γκρίζου Πόρτλαντ, μας χαρίζει πολλές στιγμές γέλιου, κοφτερές ατάκες και ενδιαφέρουσες κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Aardvark (Άαρντβαρκ), USA-Argentina 2010, Kitao Sakurai

Το "Aardvark" απεναντίας ήτανε μετά το "Show Bitch" μία από τις κακές στιγμές του φεστιβάλ. Και σε αυτό θα συμφωνήσουν σίγουρα και οι περισσότεροι θεατές της ταινίας. Αν και ταινία μυθοπλασίας, μου έδωσε την εντύπωση μιας ανέμπνευστης, κακογραμμένης και γεμάτο "τρύπες" σεναριακής ιδέας. Ένας εκ γενετής τυφλός και μοναχικός τύπος, ο Λάρι, εγγράφεται σε μια ακαδημία ζίου-ζίτσου. Έτσι αρχίζει και κάνει παρέα με τον δάσκαλό του, αλλά και με μια πόρνη. Ο δάσκαλος φαίνεται να κρύβει πολλά μυστικά στην προσωπική του ζωή και μια μέρα ο Λάρι τον βρίσκει νεκρό στο πάτωμα του σπιτιού του. Πάλι μόνος, είναι αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του φίλου του. Αυτή είναι η βασική δομή του θρίλερ, η οποία δεν έχει ρυθμό, είναι αργή και επιπρόσθετα δεν δείχνει να έχει μια μεστή πλοκή, που αναμφίβολα απαιτεί το συγκεκριμένο είδος. Τέλος, την κακή εικόνα της ταινίας υπογραμμίζει και το απαράδεκτο φινάλε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου