Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

51st T.I.F.F. - Day 6, Wednesday 8/12/2010



L'Enfance du mal (Η αρχή του κακού/Sweet Evil), France 2009, Olivier Coussemacq

Ένας δικαστής και η γυναίκα του ανακαλύπτουν την έφηβη Σελίν να κατοικεί "παράνομα" στο σπιτάκι του κήπου τους. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή τους αλλάζει ραγδαία, και σταδιακά τα ψέματα της μικρής βγαίνουν στην επιφάνεια και έχουνε άμεση σχέση με το παρελθόν και επηρεάζουν το παρόν όλων των προσώπων.
Πάνω στο παραπάνω θεματικό άξονα ο Γάλλος δημιουργός χτίζει ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, με το ζήτημα της εμπιστοσύνης και την εναλλαγή των ρόλων "θύτης-θύμα" να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Οι ερμηνείες, κυρίως της μικρής πρωταγωνίστριας, είναι φοβερές, και η σκηνοθεσία, αν και περιορίζεται κυρίως σε εσωτερικά πλάνα, είναι προσεγμένη. Η συνολικά πολύ καλή εικόνα που μου άφησε το "L'Enfance du mal" καταστράφηκε μερικώς από το άκυρο και βιαστικό κατ'εμέ φινάλε. Αν και το στοιχείο της τραγωδίας από ένα σημείο και μετά ήταν έκδηλο, η ταινία άξιζε ένα καλύτερο κλείσιμο.


Ο xenagos (Ο ξεναγός/The Guide), Greece 2010, Zαχαρίας Μαυροειδής

Ο Ιάσονας κατεβαίνει με ένα γκρουπ Ερασμίτων από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, με την ιδιότητα του "ξεναγού αρχιτεκτόνων". Ποτέ δεν θα φαντάζονταν ότι η συγκεκριμένη δουλειά θα του προκαλούσε τόσο μεγάλη δυσκολία, άγχος και αλλαγές στην προσωπική του ζωή.
Με ένα ανάλαφρο και ελαφρώς σατιρικό ύφος, η άποψη των ξένων φοιτητών για την Ελλάδα, οι καλές προθέσεις του Ιάσωνα και τα διλήμματα στις σχέσεις του δημιουργούν μια απρόσμενα ευχάριστη και πικάντικη κωμωδία. Σε πολύ καλό επίπεδο η σκηνοθεσία, που αν και low-budget, προσφέρει πλούσια εξωτερικά πλάνα από κάθε μεριά της πρωτεύουσας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό και το μεράκι που αποπνέει κάθε σκηνή, είμαι σίγουρος πως άφησαν ικανοποιημένο το χθεσινό κοινό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου