Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

The Social Network

Kοινωνική, Η.Π.Α. 2010 (Έκανε πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου)

Υπόθεση: H γέννηση και η εξέλιξη της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, το γνωστό σε όλους μας Facebook. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες των εμπνευστών, των δημιουργών και των εμπλεκόμενων προσώπων ενός εκ των σημαντικότερων, παγκόσμιων φαινομένων της δεκαετίας μας.

Aναμφίβολα το φαινόμενο "facebook" έχει γράψει την δική του ιστορία, τόσο στον κόσμο των υπολογιστών, όσο και ως κοινωνικό φαινόμενο. Η δύναμή του είναι τεράστια, και οι 500 εκ. χρήστες του είναι η ζωντανή απόδειξη. Και έτσι βγήκε το "Social Network" του David Fincher ("Fight Club", "Seven"), που μέσα σε δύο ώρες καταφέρνει να παρουσιάσει το ίδιο το Facebook και τα πρόσωπα πίσω από αυτό.
Στα μάτια μου ο David Fincher κατάφερε κάτι το εκπληκτικό. Παρουσιάζει το Facebook από την οπτική γωνία όλων των προσώπων που σχετίζονται με αυτό. Οι διαμάχες αυτών των προσώπων απεικονίζονται σε όλο τους το μεγαλείο, δεν παίρνει όμως το μέρος κανενός, και αφήνει τον θεατή να αποφασίσει. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι μέσω της ταινίας διαφημίζεται άμεσα η πασίγνωστη ιστοσελίδα, ούτε το έχει πλέον ιδιαίτερη ανάγκη. Ο Fincher δεν εξυμνεί ή αποθεώνει το Facebook, ούτε όμως το κριτικάρει ή το κατηγορεί. Περισσότερο ασχολείται με την ιστορική αναδρομή της γέννησης της ιδέας και την καταγραφή της τεράστιας εξέλιξης και εκρηκτικής διάστασης που έλαβε το φαινόμενο. Μέσα από τα παραπάνω ο θεατής εισπνέει το κολεγιακό άρωμα του Harvard και γνωρίζει τους κεντρικούς συντελεστές της ιστορίας. Σε αυτό το σημείο οι αντιζηλίες, οι συμμαχίες, οι φιλίες και οι εχθρότητες, οι ερωτικές ίντριγκες, τα παρασκήνια και τα συμφέροντα βρίσκονται στο προσκήνιο. Ιδιαίτερη βάση δίνεται στην ψυχοσύνθεση και στα κίνητρα του νεαρού, ταλαντούχου φοιτητή Mark Zuckerberg και στην αντικοινωνική, ψυχρή και υπεροπτική του συμπεριφορά. Αυτός είχε το ταλέντο, κάποιοι άλλοι την ιδέα, ένας άλλος τα χρήματα και ο τελευταίος τα μέσα. Έτσι οι κόντρες, το μίσος και οι δικαστικοί αγώνες για το "υπερπολύτιμο αγαθό" ήτανε αναπόφευκτες.
Με ένα προσεγμένο και συμπαγές σενάριο, που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, ο δημιουργός εύκολα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Οι κοφτερές ατάκες δίνουν και παίρνουν, και οι ερμηνείες (ίδιως του πρωταγωνιστή Jesse Eisenberg) είναι πολύ καλές. Μπορεί να μην αποτελεί στην ουσία ταινία-σχόλιο για το Facebook, αλλά σίγουρα αποτελεί ταινία-σχόλιο για την σημερινή κοινωνία, την σύγχρονη νεολαία και το σκεπτικό λειτουργίας της. Και μέσα σε αυτό πλέον ανήκει και το Facebook...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου