Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Les beaux gosses (Τα ομορφόπαιδα)


Κωμωδία, Γαλλία 2009 (Έκανε πρεμιέρα στις 13 Μαϊου)

Υπόθεση: O Herve και ο Camel δεν είναι οι ομορφότεροι του σχολείου τους, ούτε και οι εξυπνότεροι. Απεναντίας είναι ντροπαλοί και "αδιάφοροι". Και οι δύο τους όμως ονειρεύονται συνεχώς όμορφα γκομενάκια, και αναζητούν μια "σχέση" που θα τιθασεύσει τις σεξουαλικές ορμές τους. Όλα αλλάζουν όταν μια γλυκιά συμμαθήτρια τους αρχίζει και φλερτάρει τον Herve. Ξαφνικά οι ισορροπίες καταστρέφονται, οι φιλίες δοκιμάζονται και τα αγόρια ζούνε νέες, άγνωστες εμπειρίες...

Τι ωραία που υπάρχει και αυτός ο κινηματογράφος. Ο νοσταλγικός, ο απλός και ο αυθεντικός. Το πρώτο δημιούργημα του Riad Sattouf είναι η απάντηση προς όλα τα "American Pie's" αυτού του κόσμου. Η ευρωπαϊκή απάντηση. Το "Les beaux gosses" θυμίζει έντονα φωτογραφικό άλμπουμ παλιότερων εφηβικών αναμνήσεων. Και όμως αναφέρεται στην σύγχρονη εποχή, χωρίς να χρησιμοποιεί το facebook, τις ιντερνετικές τσόντες και άλλα σύγχρονα μέσα. Και αυτό του δίνει την φρεσκάδα, την αυθεντικότητα της εφηβικής ζωής και των εφηβικών αναζητήσεων, που κοντεύουν να εκλείψουν την σημερινή εποχή.
Ουσιαστικά είναι ένας ύμνος για την μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, και ότι αυτό συνεπάγεται...Κακά τα ψέματα σε εκείνο ακριβώς το σημείο το "άγνωστο", αντίθετο φύλο κυριεύει τα μυαλά των παιδιών/εφήβων. Και τέτοιες καταστάσεις εκθέτει η ταινία, με όμορφες ατάκες από γονείς και παιδιά, ωραία πλάνα από την καθημερινή σχολική ζωή, και διάφορες τραγελαφικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν οι απίστευτοι πρωταγωνιστές της. Έτσι το γέλιο βγαίνει αβίαστα και η καλόγουστη διασκέδαση είναι προδιαγεγραμμένη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου