Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

That Evening Sun


Δραματική, Η.Π.Α. 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος αγρότης από το Tennessee το σκάει από το γηροκομείο με στόχο να βρεθεί στο πολυαγαπημένο του αγροτικό σπίτι. Μόλις φτάνει όμως εκεί τον περιμένει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Νιώθοντας προδομένος είναι έτοιμος να διεκδικήσει με νύχια και με δόντια ότι του ανήκει...

Εξαιρετικό δράμα το ''That Evening Sun'' που οικοδομείται, εξελίσσεται και αντλεί την ένταση και δυναμικότητά του από το αριστοτεχνικό χτίσιμο, και την ζωντανή αλληλεπίδραση των χαρακτήρων του.
Η υπόθεση είναι άρτια δομημένη και η σκηνοθεσία στιβαρή και αισθηματική απεικονίζοντας όμορφα την αμερικανική επαρχία και το πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται, επηρεάζουν και συνδέονται με την γενέτειρά τους. Εξαιρετικό μπορεί να θεωρηθεί και το soundtrack της ταινίας που την συνοδεύει εξαίσια, δίνοντας την κατάλληλη νοσταλγική νότα στο όλο συναισθηματικά φορτισμένο δημιούργημα. Τα ηθικά διλήμματα, οι καταπονημένες οικογενειακές σχέσεις, το ένοχο παρελθόν και το αβέβαιο παρόν μπαίνουν κατά αυτόν τον τρόπο στο προσκήνιο.
Όλα όμως τα παραπάνω τα επισκιάζει η κυριολεκτικά οσκαρική ερμηνεία του πρωταγωνιστή 80χρονου γέροντα της υπόθεσης, Hal Holbrook. Παρόλο που το κινηματογραφικό του ιστορικό είναι πλούσιο δεν έτυχε ποτέ να τον παρακολουθήσω (συνειδητά τουλάχιστον). Η ερμηνεία του πνευματώδης, σπαρακτική και συναισθηματικά φορτισμένη, αποτελεί ζωντανός καθρέφτης των εσωτερικών σκέψεων και προβληματισμών του. Για εμένα προσωπικά στέκεται επάξια δίπλα στην ερμηνεία του Clint Eastwood στο ''Gran Torino'' (post εδώ), αλλά και του Michael Caine στο ''Harry Brown'' (post εδώ). Άλλωστε οι παραπάνω ταινίες μοιράζονται τον ίδιο θεματικό άξονα υπό διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου