Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Solitary Man


Δραματική/Κωμωδία, Η.Π.Α. 2009 (Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη)

Υπόθεση: O 50άρης Ben (Michael Douglas), άλλοτε επιτυχημένος έμπορος αυτοκινήτων, ζει την απόλυτη παρακμή. Μέσα σε ένα διάστημα 6 ετών κατέστρεψε ότι τόσο καλά είχε οικοδομήσει στην ζωή του. Χωρισμένος, έχοντας την τάση να κυνηγάει ότι θηλυκό κυκλοφορεί, χάνει παντελώς την ηθική και ισορροπία στις σχέσεις του. Οικονομικά κατεστραμμένος, μετά το επιχειρηματικό σκάνδαλο που σχετίζεται με το όνομά του, ζητάει δανεικά από παντού. Χάνοντας έτσι πλήρως τον έλεγχο στην ζωή του φτάνει σε ένα κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία του...

Πώς θα αντιδρούσατε αν πληροφορούσασταν από τον γιατρό σας ότι πάσχετε από ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας? Αναμφίβολα κάθε άτομο θα αντιμετώπιζε διαφορετικά ένα τέτοιο μαντάτο. Ο περήφανος Ben, πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεγελάσει τον θάνατο και μετά από την ιατρική γνωμάτευση αρχίζει να ζει την ζωή του στο "πλήρες", χωρίς αναστολές και όρια...Το τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η παραπάνω τακτική απεικονίζεται ξεκάθαρα στην ταινία. Το αν υπάρχει επιστροφή, ή αν η κατρακύλα από ένα σημείο και μετά δεν σταματά, θα το δείτε επί της οθόνης.
Το "Solitary Man" δεν είναι μια φαντασιόπληκτη ταινία που μας παρουσιάζει έναν "άτυχο" άνθρωπο, που όλα τα δεινά του κόσμου κολλάνε πάνω του, όπως το κάνουν πολλές, σύγχρονες, υπερβολικά μελοδραματικές ταινίες. Για αυτό και μου άρεσε. Εδώ έχουμε ένα δεδομένο, το πρόβλημα υγείας, και μετέπειτα αλλεπάλληλες επιλογές/αποφάσεις ενός ατόμου που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ζωή του με ρεαλιστικό τρόπο.
Ο Michael Douglas είναι σε εκπληκτική φόρμα ως τον διαβολικό, περιπετειώδη τυπά με τις συμβουλευτικές ατάκες να σχηματίζουν το κωμικό υπόβαθρο του δράματος. Ως χαρακτήρας μου θύμισε αρκετά μια μεγαλύτερη ηλικιακά εκδοχή του Hank Moody ("Californication", David Duchovny). Δηλαδή έναν χαρακτήρα που σε ψυχαγωγεί απόλυτα, αλλά παράλληλα συμπάσχεις μαζί του. Ένας άνθρωπος που αγαπάει, αγαπιέται και προσπαθεί να βρει το μέτρο στην ζωή του, αλλά ταυτόχρονα αποτυγχάνει σε κάθε επίπεδο λόγω της ανώριμης προσωπικότητάς του. Παράλληλα και το περιμετρικό cast των ηθοποιών (Susan Sarandon, Danny DeVito, Jesse Eisenberg) στέκονται επάξια και διαμορφώνουν αποτελεσματικά τον κοινωνικό περίγυρο του "μοναχικού άντρα" και μιας καλής ταινίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου