Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Primavera Sound, Barcelona 2010..Εντυπώσεις.


Για το πόσο υπέροχη είναι η πόλη της Βαρκελώνης τα είχα πει εδώ πέρυσι. Μια πόλη που σφύζει από χρώμα και ζωή. Φέτος η γεύση που πήρα από την Βαρκελώνη ήτανε σαφώς πιο έντονη, και η απόλαυση το να βρίσκομαι στην πρωτεύουσα της Καταλονίας πολλαπλασιάστηκε.
Ο βασικότερος λόγος για αυτό ήτανε το καλύτερο εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης, το Primavera Sound Festival. Ήτανε η πρώτη φορά που παρακολουθούσα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ στην Ευρώπη, και η εμπειρία ήτανε μοναδική. Και δεν είναι μόνο τα συγκροτήματα που πρωτοάκουσα και με εντυπωσίασαν, ούτε πολυτραγουδισμένα κομμάτια και αγαπημένες μπάντες που είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να απολαύσω ζωντανά επί σκηνής, αλλά το γενικότερο Primavera feeling. Και σε αυτό το feeling συγκαταλέγονται το πολυπληθές νεανικό κοινό, με τις δροσερές παρουσίες του και κάποιες ακραίες εμφανίσεις, η μπύρα και το φαγητό και κυρίως τα 5 stages που έσφυζαν από ζωή, ήχους και ακόρεστη διάθεση. Η αίσθηση να αφήνεις ικανοποιημένος ένα stage και να τρέχεις να προλάβεις ένα άλλο συγκρότημα που σε ενδιαφέρει είναι ανεπανάληπτη.
Σχετικά με την οργάνωση του φεστιβάλ ήτανε άψογη, o τεράστιος χωρός του φεστιβάλ μετατράπηκε σε ένα ζεστό χωριό που είχε τα πάντα μέσα, και δύσκολα το άφηνε κανείς πίσω του τα ξημερώματα.


Το προσωπικό, μουσικό highlight του τριημέρου για εμένα ήτανε η εμφάνιση της Florence. Φωνάρα, με το όμορφο παρουσιαστικό της, καθόλου άχαρη, αλλά δυναμική και επικοινωνιακή, όργωνε σαν νεράιδα την σκηνή του San Miguel.

Florence + the Machine

Η πιο ακραία μουσική στιγμή του φεστιβάλ αναμφίβολα ήτανε η εμφάνιση των Les Savy Fav. Παρακολουθώντας το one man show του frontman μόνο την μουσική δεν άκουσα. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω το τι έκανε ο μουσάτος χοντρούλης στο Primavera...Ντύθηκε panda bear, έκανε στριπτίζ, stage diving, φιλούσε στο στόμα άντρες και γυναίκες που βρέθηκαν μπροστά του, μάλωσε με τον υπεύθυνo του stage, έκαψε τις λάμπες της σκηνής, σκαρφάλωνε όπου μπορούσε και πολλά άλλα...

Les Savy Fav

Αντικειμενικά σπουδαία στιγμή του τριημέρου ήτανε και η εμφάνιση των Pet Shop Boys. Τέτοια σκηνοθεσία σε μουσική εμφάνιση δεν είχα ξαναδεί. Ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα. Κάθε κομμάτι είχε το δικό του stage theme, το οποίο άλλαζε θεαματικά σε λίγα δευτερόλεπτα. Απίστευτα κοστούμια, τρελά χρώματα και περίεργες παρουσίες γέμιζαν την σκηνή του all-time electro pop διδύμου.

Pet Shop Boys

Aκραία εμφάνιση και από την indie rock'n'roll μπάντα Harlem, που λόγω και της απογευματινής ώρας που εμφανίζονταν δεν είχανε και πολύ κόσμο, αλλά τα έσπασαν επί σκηνής παρόλο που είχανε γίνει λιώμα από πριν...Μου άρεσαν και οι Dum Dum Girls, που ήθελα τόσο να τις δω να λικνίζονται live. Καλές οι εκτελέσεις των κομματιών, αλλά πολύ τυπική η εμφάνισή τους γενικά, χωρίς να πούνε όυτε ένα goodbye καθώς αποχωρούσαν από την σκηνή...

Harlem

Dum Dum Girls

Ξεχωρίζω φυσικά και το live των XX, που δικαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το hype γύρω από το όνομά τους. Γέμισαν το Ray-Ban stage την πρώτη μέρα του φεστιβάλ και με ανατρίχιασαν με τα dream pop ακούσματά τους. Μπράβο! Tην τραγουδίστριά τους Romy Madley Croft την συναντήσαμε τυχαία την επόμενη ημέρα στον συναυλιακό χώρο.

The XX

Romy Madley Croft (The XX)

Απόλαυσα σε μέγιστο βαθμό και τους Wild Beasts, που τους βρήκα απρόσμενα δυναμικούς, διατηρώντας φυσικά το σκοτεινό ύφος τους. Θετική η εμφάνιση και των The Big Pink, χωρίς όμως να με εντυπωσιάσουν. Χλιαρό το live των Αntlers, που πώς και πώς περίμενα να τους ακούσω. Στενοχωρήθηκα που δεν πρόλαβα να ακούσω τους Beach House, γιατί γέμισαν ασφυκτικά το ATP stage. Aπ'ότι ακούσα και διαβάζω, ήτανε η έκληξη του Primavera και απλά μαγευτικοί. Τέλος να μην ξεχάσω να αναφέρω την ταξιδιάρικη εμφάνιση των Yeasayer και το τέρμα δυναμικό δίδυμο Matt&Kim. Χάρηκα που γνώρισα την Scout Niblett, που μου θύμησε PJ Harvey και με άρεσαν επίσης οι Spoon, Pixies και Charlatans. Μετάνιωσα που δεν είδα Surfer Blood, Liquid Liquid, Grizzly Bear και Wilco, ξενέρωσα με τους Panda Bear.

The Big Pink

Matt & Kim

Spoon

Scout Niblett

Eλπίζω να βρεθώ κάποια στιγμή στο μέλλον ξανά σε ένα τέτοιο μεγάλο μουσικό event του εξωτερικού, και να δω μερικά από τα ονόματα που άκουσα στο Primavera και στην Ελλάδα. Εύχομαι πραγματικά σε νέα ονόματα όπως τους ΧΧ, Florence, Wild Beasts και άλλους που ακούω τους τελευταίους μήνες και είδα ζωντανά στην Βαρκελώνη να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που άρχισαν δημιουργώντας μουσική με τόσο πάθος, έμπνευση και ταλέντο.

The Drums


Και τέλος δείτε ένα ερασιτεχνικό βιντεάκι που εντόπισα στο Avopolis..Σε 7 περίπου λεπτά μια γερή γεύση από Primavera..


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Grizzly Bear apla apolaustikoi....me magepsan...tha sumfonhsw me thn apopsh s gia les savy fav(apla theos)....epishs kataplhktikoi Xx(anatrixiasa se 2 stigmes),Thetikotatoi antlers kata thn apopsh mou....efaga htta apo Big Pink(fasaria),me evalan sto klima tous oi poloi kaloi No Age(xoreua se olh th deiarkeia)stenaxwrethika pou den eida florenche(gyrnousa monos m sta stena ths varkelwnhs me mia mpura sto xeri),pixies(protimhsa na liwsw sto parko ths xesouras(xaxa)kai tous apolausa apo to video wall...den uphrxe h aisthsh me to pou pernouses thn eisodo.....kosmos mpures stages thalasa paralia varkelonhs kai panselino antikrizes me mia matia.....kleinoume apo twra gia tou xronou?

Unknown είπε...

Kai xexasa na anaferw Tittus Andronicus ekplhktikoi kai trelo face o psixedelikos frontman

The Escapist είπε...

Fusika mesa eimai..lefta na exoume mono
! varkelwnh kai primavera akatamaxhtos sunduasmos..!

Δημοσίευση σχολίου